배(신고)의 CA저장을 위한 적정 환경가스 조성에 관하여

On the Optimum Gas Composition for CA Storage of Shingo Pear

  • 김동만 (한국과학기술원 식품공학연구실) ;
  • 신현경 (한국과학기술원 식품공학연구실)
  • 발행 : 1985.11.21

초록

배의 품종중 저장성이 비교적 낮은 신고의 CA저장을 위한 적정환경가스조성에 관한 연구로 배를 $O_2/CO_2$의 조성비가 다른 8 종의 CA 저장 실험구에 5개월간 저장하였을 때 및 이 배를 1주일간 $20^{\circ}C$에 방치하였을 때 저장성 및 품질을 조사하였다. CA저장한 배의 중량감소율은 대조구보다 낮았는데 특히 $3%\;O_2-3%\;CO_2$의 CA 저장구에서 우수한 결과를 보였다. 부패율은 저장직후 $3%\;O_2-3%\;CO_2$구 및 $3%\;O_2-4%\;CO_2$구를 제외한 CA 저장구는 대조구와 비슷하거나 높았으나 20^{\circ}C$에 1 주일간 방치시 대조구에서 가장 심하였다. 가용성 고혈물의 함량 및 경도는 $3%\;O_2-3%\;CO_2$구의 배가, 산도는 $3%\;O_2-4%\;CO_2$구 및 $3%\;O_2-5%\;CO_2$구의 배가 높게 유지되었다. 관능검사에 의한 배의 품질은 $3%\;O_2-3%$, 4%, 5% $CO_2$인 가스조성에 저장하였던 배가 우수한 것으로 나타났다.

For investigation of the optimum gas composition for CA storage of Shingo pear, the pears were kept at 8 different $O_2/CO_2$ concentrations for 5 months and checked in some indices related in storability and sensory quality after storage and transfer to air at $20^{\circ}C$ for 1 week. The pears kept in all the CA storage conditions in this experiment, especially in $3%\;O_2-3%,\;CO_2$, were lower in weight loss than the pears kept in cold room. Immediately after storage decay rates of the pears stored at CA storage conditions except $3%\;O_2-3%,\;CO_2$ and $3%\;O_2-4%,\;CO_2$ were more serious than that of the pears stored at cold room, and the rates of the pears, especially stored at cold room, were rapidly increased by exposure to $20^{\circ}C$ after storage. The highest soluble solid content and firmess were shown in the pears stored at the CA storage condition of $3%\;O_2-3%,\;CO_2$, and the pears stored at the conditions of $3%\;O_2$ and $4%{\sim}5%\;CO_2$ had the highest acidity. In sensory evaluation the pears kept at the conditions of $3%O_2-3%$, 4% and 5% $CO_2$ maintained a good quality after storage and after storage and transfer to air at $20^{\circ}C$ for 1 week.

키워드