Hydration Rate of Milled Rice

백미의 수분 흡수 속도

  • Kim, Sung-Kon (Department of Food Science and Nutrition, Dankook University) ;
  • Han, Ki-Young (Department of Food Science and Nutrition, Dankook University) ;
  • Park, Hong-Hyun (Department of Food Science and Nutrition, Dankook University) ;
  • Chae, Je-Cheon (Department of Agronomy, Dankook University) ;
  • Ree, Jung-Haeng (Department of Agronomy, Dankook University)
  • 김성곤 (단국대학교 문리대 식품영양학과) ;
  • 한기영 (단국대학교 문리대 식품영양학과) ;
  • 박홍현 (단국대학교 문리대 식품영양학과) ;
  • 채제천 (단국대학교 농과대학 농학과) ;
  • 이정행 (단국대학교 농과대학 농학과)
  • Published : 1985.06.30

Abstract

Hydration rate of 35 Japonica and 24 J x Indica rice varieties at $23^{\circ}C$ was investigated and an attempt was made for a tentative classification of milled rice into six groups based on hydration rate. Each rice variety had characteristic value for hydration rate. In general, J x Indica rice hydrated at a faster rate than Japonica rice. Hydration rate was negatively correlated with the ratio of length to width of rice grain. No correlation was found between hydration rate and protein, amylose, surface area, volume or initial water grain.

일반계(35 품종) 및 다수계(24 품종) 쌀의 수분 흡수 속도에 미치는 인자에 대하여 조사하였다. 각 품종마다 독특한 수분 흡수 속도를 보였으나, 대체로 다수계 품종이 일반계 품종에 비하여 수분 흡수 속도가 빨랐다. 쌀의 수분 흡수 속도는 단백질, 아밀로스, 쌀알의 표면적 및 부피와 상관 관계를 보이지 않았으나, 쌀알의 길이와 폭의 비와는 부의 상관을 보였다.

Keywords