Study on the Storage of Chestnut

밤 저장(貯藏)에 관(關)한 연구(硏究)

  • Choi, Jong Uck (Dept. of Food Science and Technology, Coll. of Agric., Kyungpook Natl. Univ.) ;
  • Lee, Joo Baek (Dept. of Food Science and Technology, Coll. of Agric., Kyungpook Natl. Univ.) ;
  • Sohn, Tae Hwa (Dept. of Food Science and Technology, Coll. of Agric., Kyungpook Natl. Univ.)
  • 최종욱 (경북대학교 농가대학 식품가공학과) ;
  • 이주백 (경북대학교 농가대학 식품가공학과) ;
  • 손태화 (경북대학교 농가대학 식품가공학과)
  • Published : 1985.04.30

Abstract

This research was carried out study the effect of several relative humidities on the cracking of kernels of chestnuts. The moisture contents of total kernel increased at the higher humidity over 88% relative humidity. but the moisture contents of inner layer was decreased at low relative humidity below 76 %. The starch contents of kernel decreased, but free stgars increased during the total period of storage. The tannin contents increased during total of storage, and the tannin contents of out layer was higher than inner layer because of tannin transfer from astringent shell. As we considered the sprouting ratio, the rotting ratio and the cracking ratio, the optimal relative humidity of chestnut storage was proved 88% relative humidity.

저장 중인 밤의 과육의 분할성에 대한 영향을 규명하기 위하여 서로 다른 상대습도(54%, 76%, 88%, 97%, R.H.) 조건에서 저장하면서 저장중 밤의 부위별(외층, 내층) 수분, 전분, 유리당 및 Tannin이 과육의 분할성에 미치는 영향을 조사하였다. 저장중 밤과육의 수분은 상대습도가 88% 이상에서는 모두 증가하였으나 상대습도 76% 이하에서는 내층의 수분이 감소하는 경향이었다. 밤의 전분은 저장기간이 경과함에 따라 감소하는 경향을 나타내었으며 유리당은 증가하였다. Tannin 함량은 저장기간이 경과함에 따라 증가하는 경향을 나타내었으며 삽피의 tannin이 이동하므로 내층보다 다소 높은 수치를 나타내었다. 또한 밤의 최적 저장상대습도는 발아율, 부패율, 분할율을 고려해 볼때 상대습도 88%가 가장 양호하였다.

Keywords