Isolation and Identification of the Amylolytic Yeast Hansenula and its Haploid Mutant

전분이용성 Hansenula의 분리동정 및 변리주 개발

  • 구영조 (농어촌개발공사 종합식품연구원) ;
  • 박완수 (농어촌개발공사 종합식품연구원) ;
  • 신동화 (농어촌개발공사 종합식품연구원) ;
  • 유태종 (고려대학교 식품공학과)
  • Published : 1985.06.01

Abstract

The amylolytic yeasts were isolated from natural sources. Among them, a strain FRI YO-32 was selected as one of the genetically potential microorganisms and was identified as a strain of Hansenula anomala var anomala. Genetic markers were introduced into the isolated haploid strains of the strain FRI YO-32 and Saccharomyces cerevisiae by conventional mutagenic procedures with EMS or MNNG.

전분자원의 효율적 이용을 위한 방법의 일환으로 자연으로부터 전분이용성 효모를 분리동정 하였고, 이 효모와 S. cerevi siae의 단상체 영양요구성 변이ㆍ주의 개발을 시도하였다. 분리선발된 전분이용성 효모는 형태학적, 배양적 및 생리학적 특성을 구명한 결과 Hansenula anomala var. anomala로 동정되었다. 단상체 영양요구성 변이주를 개발하기 위하여, H. anomala var. anomala FRI YO -32와 S. cerevisiae을 sporulation시켜 단포자분리에 의하여 단상체 균주를 분리하였으며, EMS나 MNNG을 사용하여 영양 요구성 및 canavanine내성 변이주를 선발하였다.

Keywords