Effect of Acetone on the Mycelial Growth and Spore Germination of Some Phytopathogenic Fungi in vitro

몇가지 식물병원균(植物病原菌)의 균사생장(菌絲生長)과 포자(胞子) 발아(發芽)에 미치는 Acetone의 영향(影響)

  • Park, Jong Seong (Dept. of Agronomy, Coll. of Agriculture, Chungnam Natl, Univ.)
  • Published : 1985.12.31

Abstract

In assay of antifungal activity of fatty acids which slightly soluble in water against phytopathogenic fungi in vitro, it is necessary that evenly disperse fatty acid to assay in culture medium for mycelial growth or spore germination of test fungus. Acetone was selected as a dispersant in such an in vitro test because it is not only used as a solvent for fats, oils and waxes but also miscible with water. In this study to detect practically usable concentration of acetone in culture medium for test fungus, the results showed that both mycelial growth and spore germination of each test fungus were significantly inhibited on the culture media with 10% of acetone, while they were slightly inhibited on the culture media with 5% of acetone. Even though both mycelial growth and spore germination were influenced on the culture media with 5% of acetone, it is not considered that the use of culture medium with 5% of acetone make a mistake in assay of antifungal activity of fatty acids against phytopathogenic fungi.

식물병원균(植物病原菌)에 대(對)해서 항균작용(抗菌作用)을 갖고 물에 잘 녹지 않는 지방산(脂肪酸)의 항균작용(抗菌作用)을 검정(檢定)하는데 있어서 공시균(供試菌)의 균사생장(菌絲生長)이나 혹은 포자발아(胞子發芽)를 위한 배지중(培地中)에 검정(檢定)하기 위한 지방산(脂肪酸)을 고루 확산(擴散)시킨다는것이 필요(必要)하다. 이와같은 실험안내(實驗室內)의 실험(實驗)에 있어서 하나의 확산제(擴散劑)로서 물과 잘 혼합(混合)하며 지방(脂肪)이나 유지(油脂)나 또는 왁스 등에 용제(溶劑)로서 쓰이고 있는 아세톤을 선발했다. 공시균(供試菌)에 대(對)해 배지중(培地中)에 첨가(添加)하여 실제로 사용(使用)할 수 있는 아세톤의 농도(濃度)를 찾기 위한 이 연구(硏究)에서 10%의 아세톤을 함유(含有)하는 배지(培地)위에서 각각(各各)의 공시균(供試菌)의 균사생장(菌絲生長)이나 포자발아(胞子發芽)가 크게 저해(沮害)된 반면에 5%의 아세톤을 함유(含有)하는 배지(培地)에서는 약간 저해(沮害)되었다. 5%아세톤을 함유(含有)하는 배지(培地)에서 균(菌)이 영향(影響)을 받는다 해도 5%아세톤을 함유(含有)하는 배지(培地)의 이용(利用)이 식물병원균(植物病原菌)에 대(對)한 지방산(脂肪酸)의 항균작용(抗菌作用)을 검정(檢定)하는데 있어서 오류(誤謬)를 범할 것으로는 생각되지 않는다.

Keywords