Specific Conversion of Ginseng Saponin by the Enzyme of Rhizopus japonicus

Rhizopus japonicus의 효소(酵素)에 의한 인삼(人蔘) 사포닌의 선택적(選擇的) 전환(轉換)

  • Kim, Sang-Dal (Department of Applied Microbiology, Yeungnam University) ;
  • Seu, Jung-Hwn (Department of Microbiology, Kyung-Pook National University)
  • 김상달 (영남대학교 응용미생물학과) ;
  • 서정훈 (경북대학교 미생물학과)
  • Published : 1986.09.30

Abstract

The enzyme produced by a strain of Rhizopus japonicus was able to covert selectively ginsenoside $Rb_1$ which was the most abundant ginseng saponin, into ginsenoside Rd which was known to be superior to ginsenoside $Rb_1$ pharmaceutically. This specific conversion of ginsenoside $Rb_1$ without any change of other ginsenoside patterns was confirmed by thin layer chromatography and high performance liquid chromatograpy quantitatively. The amount of ginsenoside Rd was increased to 4.8 and 34.7 folds by enzymatic conversion of ginsenoside $Rb_1$ in total saponin and ginsenoside Rb group saponin, respectively. The increased amount of ginsenoside Rd corresponded to total amount of released glucose and decreased amount of ginsenoside $Rb_1$ accurately.

Rhizopus japonicus의 한 균주가 생산하는 효소에 의해 인삼 사포닌의 ginsenoside 중 조성비율이 가장 큰 ginsenoside $Rb_1$을 약리 효능면에서 보다 우수한 ginseuoside $Rb_1$로 선택적으로 전환할 수 있음을 TLC 및 HPLC로 정량적으로 확인하였다. Total saponin을 기질로 사용하였을 경우 ginsenoside $Rb_1$은 그 함량의 82.5%까지 ginsenoside Rd로 전환되어 ginsenoside Rd의 함량을 원래 함량에 비해 4.75배까지 증가시킬 수 있었으며, ginsenoside-Rb group saponin 기질의 경우는 80.8%의 ginsenoside $Rb_1$이 ginsenoside Rd로 전환되어 ginsenoside Rd의 함량을 34.7배까지 처리효소의 농도에 비례해서 증가시킬 수 있었다. 한편 다른 ginsenoside 함량변화 없이 오직 ginsenoside $Rb_1$에서 ginsenoside Rd만으로 선택적 전환을 한다는 사실이 당이나 sapogenin의 검출로도 증명되었다.

Keywords