Changes of Protein Pattern of Mungbean Seeds, Phaseolus aureus During Germination

녹두 발아중 단백질 전기영동 패턴의 변화

  • Park, D.Y. (Department of Home Economics Education, Dong Guk University) ;
  • Cho, S.J. (Department of Home Economics Education, Cheung Ju College of Education) ;
  • Shin, Y.C. (Department of Biological Science & Engineering, KAIST)
  • 박동연 (동국대학교 경주분교 가정교육과) ;
  • 조숙자 (청주사범대학 가정교육과) ;
  • 신용철 (한국과학기술원 생물공학과)
  • Published : 1986.04.01

Abstract

During the germination of mungbean seeds, the changes of water contents, total and soluble proteins, and electrophoretic pattern of the soluble proteins were examined. The moisture content of a dry mungbean was 12.7%, which was greatly increased after the soaking. Along to the germination period, the moisture contentof the mungbean sprouts was gradually increased up to 90.7%. The contents of total and soluble proteins were sharply decreased after the soaking of the mungbean and decreased gradually during the germination. PAGE of the soluble proteins showed two broad bands and three sharp bands. During the germination, two broad bands were weadened but other bands were relatively stable. SDS-PAGE showed 19 discrete bands and during the germination, the most of the bands were thinned or disappeared. But some of the protein bands were stable until the end of germination.

녹두의 발아중 수분 함량의 변화, 총 단백질과 가용성 단백질 함량의 변화, 그리고 전기영동에 의한 가용성 단백질의 변화 패턴을 조사하였다. 건조녹두의 수분함량은 12.7%이고 침지 후에는 60% 였으며 발아함에 따라서 점차 증가하여 90.7%까지 올라갔다. 녹두를 침지하므로써 급격히 총 단백질 함량과 가용성 단백질 함량이 감소하였고 발아 일수가 경과함에 따라서 점진적인 감소를 보였으며, 총 단백질과 가용성 단백질은 비슷한 감소 패턴을 보였다. 녹두의 가용성 단백질을 SDS로 처리하지 않고 전기영동 하였을때 2개의 넓은 band와 3개의 즘은 band를 얻을 수 있었고, 발아함에 따라서 2개의 넓은 band는 점차 희미해져 단백질이 분해되고 있음을 알 수 있었다. 그러나 다른 band의 단백질들은 비교적 분해되지 않고 남아 있었다. 녹두의 가용성 단백질을 SDS-PAGE로 관찰 하였을때 19개의 분명한 band를 얻을 수 있었고 발아함에 따라서 대부분의 단백질 band는 분해되어 희미해져 갔으나 상당한 부분이 발아 7일째까지 분해되지 않고 남아 있음을 알 수 있었다.

Keywords