Changes in Lipid Components of Gae-bul, Urechis unicinctus, During Hot-air Drying

개불 건조중의 지방질성분의 변화

  • Oh, Kwang-Soo (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Chung, Young-Hoon (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Lee, Tae-Hun (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Ahn, Chang-Bum (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Lee, Eung-Ho (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan)
  • 오광수 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 정영훈 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 이태헌 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 안창범 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 이응호 (부산수산대학 식품공학과)
  • Published : 1986.04.01

Abstract

Changes in lipid components of Gae-bul, Urechis unicinctus, during hot-air drying ($40^{\circ}C$, 7 hrs) were studied. Raw sample contained 1.3% total lipid (TL) which consisted of 35.1% neutral lipid (NL), 18.0% glycolipid (GL) and 46.9% phospholipid (PL), and dried sample contained 5.3% TL which consisted of 51.8% NL, 20.5%GL and 27.7% PL. There were about 40% decrease in PL content and a slight increase in NL content during drying. The NL of raw sample mainly consists of triglyceride (TG, 39.8%), free sterol (FS, 39.6%), free fatty acid (FFA, 12.2%). and also identified diglyceride (DG), monoglyceride and esterified sterol and hydrocarbon in less quantify. The percent of TG and FS decreased, while that of FFA and DG increased during drying. And main components in the PL were phosphatidyl choline (PC,45.6%), phosphatidyl ethanolamine (PE,34.8%), and followed by phosphatidyl serine (PS) and an unknown substance. In the components of PL, PE, PS and PC decreased slightly in order during drying. And major fatty acids of raw and dried samples were generally 16:0, 18: 1, 18:3, and 20:5. The content of the polyenoic acid such as 20:5 decreased. while the saturated acid increased slightly during drying.

우리나라 전통수산식품의 식품성분에 관한 일련의 연구로서 개불 건조 중 지방질성분의 변화를 밝힐 목적으로 생개불과 건조개불의 지방질을 중성지방질, 당지방질 및 인지방질로 분획하고 이들 지방질획분의 지방질 조성 및 지방산 조성을 분석 비교하였다. 생개불과 건조개불의 지방질함량은 각각 1.3%. 5.3%였으며, 중성지방질, 당지방질 및 인지방질의 함량은 생개불의 경우 각각 35.1%, 18.0%, 46.9%였고, 건조개불은 51.8%, 20.5%, 27.7%로 인지방질의 약 40%가 감소했으며 중성지방질과 당지방질은 다소 증가하였다. 생개불의 중성지방질에는 트리글리세리드 39.8%, 유리스테롤 39.6%, 유리지방산 12.2%로 주성분이었고, 그외에 디글리세리드, 모노글리세리드, 스테롤에스테르 및 탄화수소가 소량 확인되었다. 건조 중 변화는 트리글리세리드와 유리스테롤이 다소 감소한 반면 유리지방산과 디글리세리드가 증가하였다. 생개불의 인지방질의 경우 포스파티딜에탄올아민이 34.8%, 포스파티딜콜린이 45.6%로 주성분이었고 그외에 포스파티딜세린과 미동정물질이 검출되었다. 건조 중 변화는 포스파티딜에탄올아민, 포스파티딜세린 및 포스파티딜콜린이 다소 감소하였다. 생개불과 건조개불의 주요지방산은 대체적으로 16 : 0, 16 : 1, 18: 1, 18 : 3, 20 : 5이었고, 건조에 의해서 20 : 5를 주체로하는 폴리엔산이 감소한반면, 포화산의 조성비가 상대적으로 증가하였고, 특히 20 : 5가 현저하게 감소하였다.

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