Preparation and Keeping Quality of Freeze-Dried Roundnose Flounder Meat Paste

동결건조(凍結乾燥) 물가자미 고기풀의 제조(製造) 및 저장안정성(貯藏安定性)

  • Park, Kyung-Hee (Department of Food Science and Technology, Pusan Sanub University) ;
  • Shin, Jong-Woo (Department of Food Science and Technology, Pusan Sanub University) ;
  • Park, Eun-Kyung (Department of Food Science and Technology, Pusan Sanub University) ;
  • Yang, Syng-Taek (Department of Food Science and Technology, Pusan Sanub University)
  • 박경희 (부산산업대학교 식품공학과) ;
  • 신종우 (부산산업대학교 식품공학과) ;
  • 박은경 (부산산업대학교 식품공학과) ;
  • 양승택 (부산산업대학교 식품공학과)
  • Published : 1986.04.01

Abstract

Fish jelly forming ability of freeze-dried roundnose flounder meat paste has been examined . For the qualify test, freeze-dried product was packed in polyethylene bag (0.1 mm thick, $14\;cm\;{\times}\;20\;cm$) or in tinplate can and stored for 6 months at $5^{\circ}C,\;20^{\circ}C\;and\;35 ^{\circ}C$. From the results of quality test, the fish jelly forming ability of the products packed in polyethylene bag and can were maintained for 5 and 6 months storage at $5^{\circ}C$ and for 3 and 4 months at $20^{\circ}C$. espectively, while it had already been lost for 1 month at $35^{\circ}C$. Freeze-dried roundnose flounder meat paste can be used for preparing fish jelly products.

현재(現在) 국내(國內)에서 양산(量産)되고 있는 물가자미의 유효이용방안(有效利用方案)의 일황(一璜)으로 동결건조법으로 어묵형성능(形成能)이 있는 어육분말을 제조하고 저장중(貯裝中)의 품질변화(品質變化)를 실험한 결과는,1.물가자미고기풀의 동결건조제품은 어묵형성능이 좋았다. 2. 폴리에틸렌주머니에 밀봉포장하여 저장하였을 때 $5^{\circ}C$$20^{\circ}C$ 저장의 경우 각각 5개월(個月) 및 3개월(個月)까지 제품으로 이용가능(利埼可能)하였으며 $35^{\circ}C$ 저장에서는 저장 1개월이후(個月以後) 품질이 급격히 저하(低下)하였다 3. 양철관에 밀봉포장한 경우, $5^{\circ}C$$20^{\circ}C$ 저장에서 각각 6개월(個月) 및 4개월(個月)까지 이용가능(利用可龍)하였으며 $35^{\circ}C$ 에서는 역시 저장 1개월이후(個月以後) 품질이 크게 떨어졌다. 4. 동결건조한 물가자미고기풀은 양철관에 밀봉포장한 것이 폴리에틸렌주머니에 포장한 것 보다 품질이 다소 양호하였으며 저온(低溫) 저장해야 함을 알 수 있었다.

Keywords