Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 18 Issue 2
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- Pages.77-81
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- 1986
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- 0367-6293(pISSN)
Prediction of Sorption Characteristics by Mass Balance Concept
함량비례 개념에 의한 수분흡습 특성의 예측
- Yoon, Heeny H.N. (Cheil Sugar R & D Center) ;
- Kim, H. (Cheil Sugar R & D Center) ;
- Shin, Y.D. (Cheil Sugar R & D Center) ;
- Yoo, M.Y. (Cheil Sugar R & D Center)
- Published : 1986.04.01
Abstract
The water sorption isotherms of individual insoluble components of corn starch, isolated soybean protein (ISP) and casein and their binary mixtures of corn starch-lSP and corn starch-casein were measured and analyzed. BET monolayer values and Smith plot parameters from the results of sorption isotherms were calculated by mass balance concept . The comparisons between experimental and predicted values resulted in an error of 2.29% for equilibrium moisture content and an error of 2.95% in monolayer value for the mixture 50% corn starch-50% ISP. On the other hand , for the mixture 50% corn starch-50% casein the errors were 2.66% and-5.34%, respectively.
이상혼합물(二相混合物)의 평형수분함량, 단분자충수분함량, Smith방정식의 절편 a와 기울기 b를 예측하고자 "성분의 함량 비례개념"을 이용하였다. 50 : 50인 옥수수전분과 분리대두단백의 이상혼합물(二相混合物)의 경우 평형수분함량은 절대오차평균이 2.29%이었으며, 단분자층수분함량은 2.95%, Smith 방정식의 a치(値)는 2. 15%, b치(値)는 0.51%의 오차를 나타내었다. 반면 50 : 50의 옥수수전분과 카제인으로 제조한 이상혼합물(二相混合物)은 평형수분함량은 2.66%, 단분자층수분함량은 -5.34%, a치(値)는 -0.80%, b치(値)는 단지 -2.27%의 오차를 보이고 있어 "성분의 함량비례 개념"에 의한 이상혼합물(二相混合物)의 수분흡습특성 예측은 가능한 것으로 나타났다.
Keywords