함량비례 개념에 의한 수분흡습 특성의 예측

Prediction of Sorption Characteristics by Mass Balance Concept

  • 윤회남 (제일제당(주) 종합연구소) ;
  • 김호 (제일제당(주) 종합연구소) ;
  • 신용달 (제일제당(주) 종합연구소) ;
  • 유무영 (제일제당(주) 종합연구소)
  • 발행 : 1986.04.01

초록

이상혼합물(二相混合物)의 평형수분함량, 단분자충수분함량, Smith방정식의 절편 a와 기울기 b를 예측하고자 "성분의 함량 비례개념"을 이용하였다. 50 : 50인 옥수수전분과 분리대두단백의 이상혼합물(二相混合物)의 경우 평형수분함량은 절대오차평균이 2.29%이었으며, 단분자층수분함량은 2.95%, Smith 방정식의 a치(値)는 2. 15%, b치(値)는 0.51%의 오차를 나타내었다. 반면 50 : 50의 옥수수전분과 카제인으로 제조한 이상혼합물(二相混合物)은 평형수분함량은 2.66%, 단분자층수분함량은 -5.34%, a치(値)는 -0.80%, b치(値)는 단지 -2.27%의 오차를 보이고 있어 "성분의 함량비례 개념"에 의한 이상혼합물(二相混合物)의 수분흡습특성 예측은 가능한 것으로 나타났다.

The water sorption isotherms of individual insoluble components of corn starch, isolated soybean protein (ISP) and casein and their binary mixtures of corn starch-lSP and corn starch-casein were measured and analyzed. BET monolayer values and Smith plot parameters from the results of sorption isotherms were calculated by mass balance concept . The comparisons between experimental and predicted values resulted in an error of 2.29% for equilibrium moisture content and an error of 2.95% in monolayer value for the mixture 50% corn starch-50% ISP. On the other hand , for the mixture 50% corn starch-50% casein the errors were 2.66% and-5.34%, respectively.

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