무화과(無花果)에서 Ficin의 분리(分離) 및 정제(精製)

Isolation and Purification of Ficin from Fig Latex

  • Kim, Jun-Pyoung (Department of Food Science and Technology, Chung-Ang University) ;
  • Suh, Jai-Sin (Department of Food Science and Technology, Chung-Ang University) ;
  • Kim, Jung-Sook (Department of Home Economics Chung-Ang University)
  • 발행 : 1986.08.01

초록

Ammonium sulfate 염분획과 CM-cellulose chromatography로 Fig latex에서 ficin을 분리하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 분리한 crude ficin을 전기영동한 결과 main band 와 3개의 minor band로 나타났으며 main peak의 정제에서 얻은 ficin은 단일 band로 나타났다. 분리한 ficin의 pH 및 열에 대한 영향을 PH7.0, $60^{\circ}C$에서 최적 작용을 나타내었다. 분리한 ficin의 pH에 대한 안정성은 pH $2{\sim}8$로 비교적 넓은 범위로 나타났고 열에 대한 안정성은 $0{\sim}55^{\circ}C$의 범위로 안정성이 나타났다. 분리한 ficin의 분자량은 19500으로 나타났다. 산성 아미노산 21.8%. 염기성 아미노산 3.5%, 중성아미노산74.7%로 나타났으며 cystine과 tryptophan을 제외한 아미노산 잔기수는 174로 나타났다.

Ficin, a proteolytic enzyme in Fig latex, was extracted and purified with using ammonium sulfate and CM-cellulose column chromatography, respectively, and studied for its chemical properties. The disc gel electrophoresis showed one major and three minor bands for $(NH_4)_2SO_4$ extract and only one band showed after CM-cellulose chromatography. The optimum conditions for ficin activity was found to be pH 7.0 and $50^{\circ}C$. The amino acids composition of the purified ficin were 21.8% as acidic, 3.5% as basic and 74.7% as neutral amino acids. The amino acids analysis indicated that the ficin was composed of 174 amino acids residue having molecular weight of 19,500.

키워드