한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제18권5호
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- Pages.398-405
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- 1986
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- 0367-6293(pISSN)
루우핀 콩의 식품이용
Lupin Seed for Human Consumption
초록
루우핀 콩의 식품가공 적성을 평가하기 위하여 서호주에서 생산된 Lupinus angustifolius의 종실을 삶음 속도, 콩나물 성장속도 및 균체성장속도 등을 검토하고 또한 루우핀 종실로부터 만들어진 단백질 농축물(LPC)을 우리나라 식품제조에 활용하는 방안등을 조사하였다. 루우핀 콩의 수분 침지속도는 대두보다 컸으나 삶음 속도는 대두보다 크게 떨어졌다. 가열에 의한 연화속도
The food quality of lupin seed, i.e. soaking, cooking, sprout growing and mold growing for fermentation, was investigated by using the seed of Lupinus angustifolius harvested in Western Australia. A method to produce lupin seed protein concentrate (LPC) was developed, and the wage of LPC in Korean food system was investigated. The water soaking rate of lupin seed was faster than that of soybean, but the cooking rate of lupin seed was much slower compared to soybean. The thermal softening time,
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