Pigment-forming bacteria in the presence of L-typrosine and their possible role in the browning of fermented soybean products

대두발효식품의 갈변과 관련된 티로신산화 세균에 관한 연구

  • Published : 1986.10.01

Abstract

A hypothesis that Korean home-made fermented soybean products are brown-pigmented in large part by contaminated bacteria is proposed. Twenty six strains of bacteria forming brown pigments in the presence of L-tyrosine were isolated from home-made soybean paste. They were characterized and all were identified as strains of Bacillus subtilis. The isolates produced dark brown to brownish black pigmentation on yeast extract-peptone-glucose agar (YPGA) supplemented with 0.1% L-tyrosine in 72 hours but not on YPGA. They also caused different depress of lighter pigmentation on potato dextrose agar and nutrient agar. When an arbitrarily chosen pigmenting isolate was cultivated in a liquid medium supplemented with L-tyrosine, it began to produce pigments only after cell growth stopped. The tyrosinase enzyme was extracted and the enzyme activity was measured by using L-tyrosine and 3-hydroxytyrosine (L-dopa) as substrates. The crude enzyme preparation porduced pigments at rates of $2.1\;{\times}\;10^{-3}\;and\;5.0\;{\times}\;10^{-3}$ optical density units/min measured at 490㎚ for tyrosine and dopa, respectively. Possible content of L-tyrosine in a soybean paste formula was calculated.

마이야르반응이 대두발효식품의 주갈변반응이라는 종래의 주장을 부정하는 증거와 함께 특히 한국재래식 대두발효식품의 갈변현상은 주로 오염된 세균 때문일 수 있다는 가설을 제시하고 이를 증명하기 위해 가정에서 만든 된장시료로부터 티로신이 첨가된 배지에 갈변색소를 생성할 수 있는 세균 26균주를 분리하여 이들 세균들이 모두 Bacillus subtilis임을 밝혔다. 이 갈변세균들은 0.1% 티로신이 첨가된 yeast extract-peptone-glucose 배지에 짙은 갈색 내지는 암갈색 색소를 생성하였으나 티로신이 첨가되지 않았을 때는 갈변색소를 생성시키지 않았다. 분리세균중 임의로 선택된 갈변세균을 티로신이 함유된 액체배지에 진탕 배양했을 때 균체증식 곡선의 정상기 이후부터 갈색색소를 왕성하게 생성하였으며 0.1% 티로신이 첨가된 배지와 같은 조성으로 티로신만 제외된 배지에서의 변색의 차이는 $OD_{490}$이 7.4정도였다. 또한 갈변세균을 배양한 배지로부터 추출한 조효소액은 티로신을 $2.1{\times}10^{-3}OD/min$로 도파는 $5.0{\times}14^{-3}OD/min$의 속도로 갈변시켰다. 참고로 된장원료중의 티로신 함량을 계산한 결과 0.936%가 있다는 것이 밝혀졌다.

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