Sensory Characteristics of Packsulkis (Korean traditional rice cakes) Containing Combined Sweeteners

혼합 감미료를 사용한 백설기의 관능적 특성

  • Lee, Sook-Young (Department of Foods and Nutrition Ewha Womans University) ;
  • Kim, Kwang-Ok (Department of Foods and Nutrition Ewha Womans University)
  • 이숙영 (이화여자대학교 식품영양학과) ;
  • 김광옥 (이화여자대학교 식품영양학과)
  • Published : 1986.12.01

Abstract

The characteristics of packsulki (Korean traditional rice cake) which was sweetened with sucrose or combined sweeteners (sorbitol plus aspartame or sorbitol plus saccharin) were investigated through sensory evaluation in this study. The sensory attributes of packsulkis containing combined sweeteners were evaluated as being similar to those of packsulki containing sucrose. There were no significant differences among the groups in most of the properties.

혼합 감미료(sorbitol과 aspartame 및 sorbitol과 saccharin)를 첨가한 백설기의 특성들은 sucrose 첨가군과 매우 비슷하다고 평가되었다. 백설기의 관능적 특성들 중 색, 촉촉한 정도 및 단맛에서 SA첨가군은 su-crose첨가군과 SS첨가군에 비해 그 정도가 유의적으로 작았다. SA나 SS를 혼합하여 첨가한 백설기는 Sucrose만을 첨가한 백설기와 색, 촉촉한 정도 및 단맛을 제외한 나머지 특성들에서 유의적인 차이를 보이지 않았고, SS첨가군은 Sucrose첨가군과 조사된 모든 특성에서 유의적인 차이를 나타내지 않았다. 이와 같은 결과에서 본 실험에 사용된 혼합감미료는 설탕의 사용이 제한된 대상을 위해 설탕 대신 사용될 수 있을 것으로 생각되며 다른 식품에 사용함으로써 감미의 효과와 함께 바람직한 특성을 부여할 수 있도록 보다 많은 연구가 행해져야 할 것으로 본다.

Keywords