Changes in Firmness of Apples during Exposure to Room Temperature after CA storage

CA 저장한 사과의 상온방치시 경도변화

  • 김동만 (한국과학기술원 식품공학연구실) ;
  • 신현경 (한국과학기술원 식품공학연구실)
  • Published : 1986.03.30

Abstract

Fuji and Jonathan apples were stored at cold room and at CA storage conditions of $3%O_2-2%CO_2$ for Jonathan and $4%O_2-3%CO_2$ for Fuji for 8 months, and then tranferred to air at $20^{\circ}C$, 70%RH to compare the some factors related to texture of the apples stored at different storage conditions during exposure at $20^{\circ}C$. Total pectin content and firmness of the apples reduced, considerably with concomitant increases of water-soluble pectin content and polygalacturonase activity during exposure at $20^{\circ}C$ after storage. And the changes were much more serious in the first 5 days than any other period and in the apples stored at cold room, especially in Jonathan than the apples stored at CA storage conditions. From the sensory test the apples stored at cold room maintained acceptable quality for 5days after removal from storage condition. The acceptability from the test was lenghtened for more than 5 days in Jonathan and more than 10 days for Fuji stored at CA storage conditions. when compared with those of the apples stored at cold room.

홍옥과 후지를 $3%O_2-2%CO_2$$4%O_2-3%CO_2$의 CA 저장조건에서 각각 8개월간 저장한 후 $20^{\circ}C$ 상대습도 70%의 외기에 방치시키면서 사과의 경도에 관련된 몇가지 변화를 저온 저장고에서 동기간 저장한 후 방치시킨 사과와 비교하였다. 저장후 $20^{\circ}C$에 방치한 사과의 총펙틴 함량과 경도는 방치기간이 경과함에 따라 수용성 펙틴의 함량과 polygalacturonase의 활성 증가에 반하여 감소하였다. 이러한 변화는 저온 저장한 사과가 CA 저장한 사과보다 심하였고 홍옥이 후지보다 현저하였는데 특히 방치 초기 5일동안에 더욱 심하였다. 한편 저온저장고에 저장한 홍옥 및 후지는 $20^{\circ}C$에서 5일정도 상품적 가치를 지니나 CA 저장한 홍옥은 이보다 5일, 후지는 10일 정도 더 상품성이 연장되는 것으로 관능검사 결과 나타났다.

Keywords