Studies on the Nutritional Value of the Edible Earthworm (III)

식용(食用)지렁이의 영양가(營養價)에 대(對)한 연구(硏究)(III)

  • Lee, Hyun-Ki (Dept. of Food and Nutrition, College of Home Economics Pusan National University)
  • 이현기 (부산대학교 가정대학 식품영양학과)
  • Published : 1986.06.30

Abstract

This study was carried out to obtain an information for the earthworms (Lumbricus terrestris) as total lipid, three lipid classes and their fatty acid compositions. Total lipids of earthworm consisted of 35.14% of neutral lipids, 41.74% of glycolipids and 23.12% of phospholipids. A wide variety of fatty acid esters ranging from $C_{10}\;to\;C_{22}$were identified and lower fatty acids than $C_{10}$ detected but not identified. In the neutral lipid, the major fatty acids were lauric acid, oleic acid, myristic acid and caproenoic acid. The fatty acid composition in the glycolipid was specific, so caproic acid content was 25.8% and unknown lower fatty acids than that were 23.22%. In the phospholipids, the major fatty acids were oleic acid, caproic acid, linolenic acid and behenic acid. Unsaturated fatty acid contents in the phospholipids were higher than in the neutral and glycolipids.

한국산 식용(食用)지렁이(Lumbricus terrestris)를 동결건조시킨 후 분말로하여 chloroform-methanol(2:1, v/v)로 추출한 총지질의 정량 및 silicic acid column chromatography로 중성지질, 당지질, 인지질로 분획하여 gas chromatography에 의하여 이들 각 획분별 지방산 조성을 분석한 결과를 요약하면 다음과 같다. 동결건조 지렁이(수분함량 4.68%)를 추출한 총지질은 10.80%였고, Folch법에 의해 정제된 양은 68.5%였다. Silicic acid column chromatography로 분획한 결과 중성지질은 35.14%, 당지질이 41.74%였으며, 인지질은 23.12%였다. 각지질 획분별, 지방산 조성을 분석한 결과는 중성지질의 포화지방산은 60.01%, monoene산이 25.38%, polyene산이 11.30%이었으며, 지방산중 lauric acid가 15.63%로 가장 많았고, oleic acid가 13.54%로 되어 있었으며, 당지질은 포화지방산이 58.41%, monoene산이 8.67%, polyene산이 5.39%였고, C수가 10미만인 지방산이 23.22%였다. caproic acid가 25.80%로 가장 많았고 다음이 lauric acid로 11.22%였었다. 또한 인지질은 포화지방산이 44.75%, monoene산이 17.88%, polyene산이 25.24%로 중성당지질보다 polyene산이 많았었다. oleic acid가 16.20%로 가장 많은 양을 나타내었고, 다음이 caproic acid로 12.07%였었다.

Keywords