Heavy Metals Contens and Organochlorine Pestieide Residues in Commercial Salted and Fermented Sea Foods

시판 젓갈중의 중금속 및 유기염소 잔유농약의 함량

  • Ryu, Beung-Ho (Pusan San ub University Food Science and Technology) ;
  • Ha, Mi-Suck (Pusan San ub University Food Science and Technology) ;
  • Kim, Dong-Seuk (Pusan San ub University Food Science and Technology) ;
  • Sin, Dong-Bun (Pusan San ub University Food Science and Technology) ;
  • Hur, Ho-Jang (Pusan San ub University Food Science and Technology) ;
  • Jung, Jong-Soon (The pusan Institute of public health)
  • 유병호 (부산산업대학교 식품공학과) ;
  • 하미숙 (부산산업대학교 식품공학과) ;
  • 김동석 (부산산업대학교 식품공학과) ;
  • 신동분 (부산산업대학교 식품공학과) ;
  • 허호장 (부산산업대학교 식품공학과) ;
  • 정동순 (부산시 보건연구소)
  • Published : 1986.09.30

Abstract

Heavy metal contents and residues level of organochlorine pesticides were analyzed for commercial salted and fermented sea-food which bought from pusan area. Heavy metal contents ranged from 0.11 to 0.46 ppm of mercury, trace to 1.1 ppm of lead, 0.01 to 0.34 ppm of cadmium, 0.4 to 5.98 ppm of cupper, 0.16 to 4.5 ppm of zinc, trace to 0.49 ppm of manganese and trace to 1.35 ppm of arsenic. Residue level of organochlorine pesticides in salted and fermented sea-foods ranged from 0.3 ppb to 1.825 ppb of total BHC Organochlorine pesticides of DDE, dieldrine, pp'-DDD and pp'-DDT were detected a small amount from Ge jeot and Myeol-Chi jeot. In conclusion. the heavy metal and levels of organochlorine pesticides residues were safety to eat the salted and fermented sea foods.

명란젓, 대구아가미젓, 바지락젓, 새우젓, 창란젓, 꼴뚜기젓, 게젓, 멸치젓, 오징어젓, 조개젓에 대한 중금속(重金屬) 및 유기인계 잔유농약(殘留農藥)에 대한 분석(分析)결과는 다음과 같다. 수은함량은 $0.11{\sim}0.46ppm$이었고, 납의 함량(含量)은 $ND{\sim}1.3ppm$, 카드륨 함량은 $0.01{\sim}0.34ppm$이며 구리함량은 $0.4{\sim}5.98ppm$, 아연함량은 $0.16{\sim}4.5ppm$, 망간함량은 $0.02{\sim}0.49ppm$으로 상당히 낮으며 비소함량은 검출되지 않는 젓갈이 많았다. 유기감소(有機監素) 잔유농약의 함량(含量)은 Total BHC는 멸치젓이 $0.3{\sim}1.825ppb$였고 게젓, 멸치젓에서는 PP'-DDE, Dieldrin, PP'-DDD, PP'-DDT가 다소 검출되었으나 나머지 젓갈에서는 검출되지 않았다. 우리나라 허용기준과 비교해 볼때 젓갈 중의 중금속 및 잔유농약은 식품위생상 안전하다고 볼 수 있다.

Keywords