Korean Journal of Microbiology (미생물학회지)
- Volume 24 Issue 4
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- Pages.385-388
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- 1986
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- 0440-2413(pISSN)
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- 2383-9902(eISSN)
The Influence of Kudzu Root Starch on the Growth and Metabolism of Baker's Yeast During Aerobic Semi-Solid Fermentation
반고상 발효에서의 빵 효모 증식과 신진대사에 대한 갈근 전분의 영향
Abstract
In a study of the aerobic growth of Baker's yeast (Saccharomyces cerevisiae) on Maxon-Johnson medium (with glucose as substrate) solidified with kudzu root starch, it was observed that between 8 and 24 hour incubation. 10 and 12% solids stimulated greater cell production than did 6 and 8% solids. The concentration of solids also affected thd secretion of protein from the yeast cells with the highest content of extracellular protein at 10-24 hour incubation stimulated by 10% starch solids.
고상 발효의 기초적인 애커니즘을 규명하기 위하여 고행화된 배지속에 8앙 효모을 증식시켰마. 이때 실험 배지는 Maxon ] Johnson배지 이었으며, 고형화 물질로는 갈근에서 얻은 전분을 푸깨비로 6-12%를 첨가하였다. 전분이 6-8% 첨가 될때 보 다도 10←12% 첨가될 때 효모의 증식이 8-24시간에서 훨씬 빨랐으며, 단백잘의 분바양도 전분을 10% 첨가 하었을때 10-24시 간에서 가장 높았다.