Properties of Lipases and Palm Oil Assimilating Patterns in Palm Oil Fermentation

팜유발효에 있어서 리파제의 특성과 팜유자화와의 관계

  • Koh, Jeong-Sam (Department of Agricultural Chemistry, Cheju National University)
  • Published : 1986.12.01

Abstract

In order to elucidate the patterns of natural oils and fats assimilation by microorganisms, lipases properties of yeast and bacterium strain, Torulopsis candia Y-128 and Acinetobacter calcoaceticus KB-2, which could assimilate palm oil efficiently, were investigated. T candida Y-128 attached palm oil droplets directly, and assimilated unsaturated fatty acid more easily than saturated acids liberated by the action of its lipase. Lipase of A. calcoaceticus KB-2 was extracellular and appeared quickly from the beginning of log phase of growth, whereas lipase of f candida Y-128 appealed intracellular. The lipases of two strains seem to be only enough to utilize the lipid materials for their own growth, without accumulation of lipases in the culture broth. Lipases of the strains have 1 (3-)-positional specificities on triglycerides. The patterns of palm oil assimilation showed that two strains attached droplets of lipid materials directly and split off fatty acids at 1 (3-)-position of triglycerides first, and assimilated the reaction products via fatty acids metabolic pathway.

미생물에 의한 천연유지의 분해자화과정을 극명함으로써 값싼 유지를 발효원으로서 착용하기 위하여 팜유자화성 유용균주인 Torulopsis candida Y-128과 Acinetobacter calcoaceticus KB-2가 생산하는 리파제의 특성과 이들 균주의 생리적인 특성을 검토하였다. T. candida Y-128은 팜유입자에 부착·자화하며 리파제의 작용에 의해 유리되는 분포화지방산을 포화지방산에 비해 쉽게 자화이용 함으로써 균체증식이 이루어지고 있었다. T. candida Y-128의 리파제는 대부분 균체내에 존재하는데 비해, A calcoaceticus KB-2는 배양시에 균체증식 대수기부터 균체외로 리파제가 생성됨을 알수 있었으며, 리파제에 의해 유리된 포화 지방산도 다른 균주에 비해 자화이용이 용이함을 알 수 있었다. 두 균주는 배양액중에 리파제를 축적하지 않고 균체생육에 필요한 정도를 생산하며 천연중지중 1(3-)-위치의 지방산에 작용하는 위치특이성을 나타내었다. 따라서 두 균주는 천연유지입자에 부착하여 1(3-)- 위치의 지방산을 분해하고, 분해생성물은 지방산대사경로를 거쳐 자화이용되는 것으로 보여진다.

Keywords