Physicochemical Properties and Gelatinization Kinetics of Covered Barley Strach

겉보리 전분의 이화학적 특성및 호화기작

  • 김남수 (농수산물 유통공사 종합 식품 연구원) ;
  • 남영중 (농수산물 유통공사 종합 식품 연구원) ;
  • 민병용 (농수산물 유통공사 종합 식품 연구원)
  • Published : 1987.02.01

Abstract

Physicochemical properties and gelatinization kinetics of Ol barley starch were studied. The granule size was $13-28\;{\mu}$ and the granule shape was oval or circular. Also, Ol barley starch had amylose content of 32%. Swelling power and solubility reached to the maximum values of 7.22 and 2.28% at the gelatinization temperature of $90^{\circ}C$. The pasting temperature of starch was slightly higher than those of powder and defatted powder. Most of the increase in light penetration was accomplished from the gelatinization temperature of $80^{\circ}C$ to $90^{\circ}C$. The gelatinization reaction of lL barley starch occurred in 2 stages. The activation energy of lst stage gelatinization reaction was 23.84 kcal/mole, whereas activation energies of 2nd stage gelatinization reaction were 33.38 and 72.82 kcal/mole around $80^{\circ}C$.

올보리 전분의 물리화학적 특성 및 흐좌기작을 구명하였다. 올보리 전분의 크기는 $13-28{\mu}$였으며, 전분의 모양은 난형이나 원형이었다. 호화온도의 상숭에 따라 팽윤도와 용해도는 증가하여 $90^{\circ}C$에서 최대치인 7.22와 2.28%에 이르렀다. 올보리 전분에 있어서의 광투과성의 증대는 $80^{\circ}C$$90^{\circ}C$ 사이에서 완료되었다. 올보리 전분의 호화반응은 2단계로 나타났으며. 1단계 호화반웅의 활성화 에너지는 23.84 kcal/mole, 2단계 호화반응외 활성화에너지는 $80^{\circ}C$ 이하에서는 33.48kcal/mole, 그 이상에서는 72.82 kal/mole이었다.

Keywords