Effect of Phosphate on Rheological Properties of Gelatinized Rice Starch Solution

인산염이 쌀 전분 호화액의 리올로지에 미치는 영향

  • Kim, Il-Hwan (Institute of Food and Chemical, Seo-Do Chemical Co., Ltd.) ;
  • Kim, Sung-Kun (Department of Food Science and Nutrition, Dankook University) ;
  • Lee, Shin-Young (Department of Fermentation Engineering Kangweon National University)
  • 김일환 (주식회사 서도화학 기업부설 연구소) ;
  • 김성곤 (단국대학교 식품영양학과) ;
  • 이신영 (강원대학교 발효공학과)
  • Published : 1987.08.01

Abstract

Rheological properties of gelatinized rice starch solutions (5%) were examined with a Brookifield viscometer. Gelatinized rice starch solutions showed pseudoplastic flow having yield stress, i.e., Binghamplastic flow behavior. The yield stress of gelatinized rice starch solutions was reduced by the phosphate. Phosphate increased the pseudoplasticity of gelatinized nonwaxy rice starch solutions. but decreased that of gelatinized waxy rice starch solution. The yield stress of gelatinized nonwaxy rice starch solutions held for one hour at $90^{\circ}C$ was slightly decreased, but that of waxy starch solution was reduced by 10-fold. Phosphate reduced the yield stress for both gelatinized nonwaxy and waxy rice starch solutions. Phosphate decreased the consistency index, but did not affect the flow behavior index of the gelatinized rice starch solutions.

쌀 전분 호화액 (5%)의 리올로지 특성을 Brookfield 점도계로 조사하였다. 전분 호화액은 Herschel-Bulkley의 유동모형식으로 설명할 수 있었으며, 항복응력을 갖는 의가소성 유체(즉, 빙햄의가소성 유체)의 거동을 보였다. 인산염의 첨가시 쌀 전분 호화액의 항복응력 값은 현저히 감소하였다. 멥쌀 전분 호화액의 경우 인산염에 의하여 의가소성이 강해지는 현상을 보였으나, 찹쌀 전분 호화액의 경우에는 반대의 경향을 보였다. 전분 호화액을 $90^{\circ}C$에서 1시간 유지한 경우 멥쌀 전분 호화액의 항복 응력 값은 다소 감소하였으나, 찹쌀 전분 호화액은 10배 정도 감소하였다. 그러나 인산염의 첨가시에는 시료 전분 모두 항복응력 값이 감소하였으며, 그 정도는 아끼바레 전분 호화액이 가장 현저하였다. 또 인산염은 쌀 전분 호화액의 유동 거동지수 값에는 영향을 주지 않았으나, 점조도 지수값을 감소시켰다.

Keywords