Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 19 Issue 6
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- Pages.475-479
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- 1987
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- 0367-6293(pISSN)
A Survey on the Sodium Chloride Content of Common Restaurant Meals in Seoul Area
서울시내 대중식사중 식염함량에 대한 조사연구
- Chung, Kook-Rye (Department of Home Economics and Education, Kongju National Teachers University)
- 정국예 (공주사범대학 가정교육학과)
- Published : 1987.12.01
Abstract
This survey was conducted to Investigate the NaCl contents of meals taken from common restaurants in Seoul area and further to estimate the total dietary intake of salt from the meals. The samples included Seoleung-tang (beef and rice soup)/Galbitang (beef-rib soup), Yeukkye-jang (spicy beef soup), Doenjangchigye-bab (boiled rice with soy paste stew), Bibim-bab (boiled rice with assorted mixtures) and Bibim-naengmyon (buck wheat vermicelli with assorted mixtures). The average content of NaCl for each sample was determined by saltmeter and its daily intake level was estimated. Doenjangchigye-bab was shown the highest concentration of NaCl Doen-jangchigye-bab was separated into drained residue and fluid, and the average NaCl content in the fluid was higher than that in the residue. In comparision of northern and southern region of Seoul divided by Han river, there was no significant difference in the content of NaCl. The average content of NaCl per meal was 10.6g, and from these data, the daily dietary intake of salt for adults was estimated to be 28.5g.
한국인의 식염섭취량 조사의 일환으로 서울 시내의 대중음식점에서 판매되는 식사중 NaCl의 함량을 식염 농도계로 정량하였다. 시료는 설렁탕(혹은 갈비탕), 육개장, 된장찌게백반, 비빔밥, 비빔냉면이었으며, 이들 식사로부터 섭취하게 되는 NaCl의 평균함량을 계산하고 이를 근거로 1일 1인당 총섭취량을 추정하였다. 전 지역의 식사시료중 된장찌게백반의 NaCl함량이 제일 높았고, 고형물과 국물로 나누어 보았을때 된장찌게백반에서 고형물 보다 국물의 NaCl함량이 더 높은 것으로 나타났다. 강남, 강북지역으로 나누어 지역간의 차이를 살펴본 결과, 차이는 나타나지 않았다. 대중식사 한 식사당 NaCl의 평균 함량은 10.6g이었으며, 세끼를 모두 대중식사로부터 섭취한다고 가정할 경우 섭취하게 되는 NaCl의 1일 성인 1인당 총섭취량은 약 28.5g으로 추산되었다.
Keywords