Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 16 Issue 2
- /
- Pages.105-109
- /
- 1987
- /
- 1226-3311(pISSN)
- /
- 2288-5978(eISSN)
A Study on the Mineral Contents of Dolwoe Tea(Gynostemma pentaphyllum Makino)
돌외차(Gynostemma pentaphyllum Makino)의 무기성분에 관한 연구
- Park, Young-Hee (Department of Food Science and Nutrition, Chonam National University) ;
- Hong, Youn-Ho (Department of Food Science and Nutrition, Chonam National University) ;
- Park, Won-Ki (Department of Food Science and Nutrition, Chosun University)
- Published : 1987.05.30
Abstract
The mineral content of Dolowe, which were prepared in the laboratory and marketed Korean products of Dolwoe, Japanese product of Dolwoe and Korean-roasted products of Dolwoe were analysed and compared. Dolwoe-leaf tea had high mineral content of Ca, Mg, Mn and Cu, while Dolwone-stem tea had high mineral content of K, Na and Fe. Especially in the ash of Dolwoe-stem tea showed the highest mineral content of K (33.4%) Dolwoe teas were extracted for 5 minutes as ratio of
돌외를 채취해서 잎과 줄기로 나누어 각자 실험실에서 차로 제조한 것과 제품으로 시판되고 있는 국산품과 일본산 제품 및 국산품 볶은것에 대해 무기성분의 함량을 측정하고 비교하였다. 돌외차에 함유된 무기성분은 잎에서 Mg, Mn, Ca 및 Cu의 함량이 많았고 줄기에서 K, Na 및 Fe이 많이 함유되어 있었으며 특히 줄기중 총회분의 K의 함량이 33.4%로서 가장 높았다. 제조된 돌외차와 시판제품에서 차 4g을
Keywords