Molecular Species of Triglycerides in Sunflower Seed Oil

해바라기씨 기름의 triglyceride분자종에 관한 연구

  • Cheon, Seok-Jo (Food Research Institute, Korea Foods Industry Ass.) ;
  • Park, Yeung-Ho (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University)
  • 천석조 (한국식품공업협회 식품연구소) ;
  • 박영호 (부산수산대학 식품공학과)
  • Published : 1987.11.30

Abstract

From the results of triglyceride composition and the fatty acid at ${\beta}-position$ of glycerol, triglyceride molecular species of sunflower seed oil were found to be 26 kinds. The major triglyceride molecular species in sunflower seed oil were identified to PLL; 10.4%, OLL; 22.3%, and characterized that LLL species existed more than 31% of the total triglyceride molecular specie.

해바라기씨 기름의 triglyceride 분자종을 밝히기 위하여 Bio-beads SX-2 column chromatography와 Sephadex LH-20 column chromatography로 triglyceride를 분획(分劃)하고 HPLC에 의하여 PN별(別)로 분획(分劃)하여 각획분별(各劃分別)로 분취(分取)하여 GLC 로서 acyl탄소수별(炭素數別)로 분획(分劃)하였으며, 지방산조성(脂肪酸組成)도 분석(分析)하였다. 또한 PN별분획(別劃分)에 췌장리파제를 작용시켜 가수분해(加水分解)를 행하고 ${\beta}$위치(位置) 지방산조성(脂肪酸組成)을 분석(分析)하였다. 이들의 결과(結果)로 부터 해바라기씨 기름에서 산정가능(算定)한 총 triglyceride 분자종은 26종류였다. 10%이상을 차지하는 triglyceride 분자종은 PLL; 10.4%. OLL; 22.3 및 LLL; 31.9%였다.

Keywords