인삼근동체중심부의 유리아미노산

Free Amino Acids of Xylem-Pith in Panax ginseng Root.

  • 이미경 (한국인삼연초연구소) ;
  • 박훈 (한국인삼연초연구소)
  • 발행 : 1987.06.01

초록

수납시기 6년근 수삼의 동체중심부의 유리아미노산 조성을 지상부의 고사유무와 관련하여 조사하였다. 유리아미노산의 총합은 고사경의 경우에 증가하는 경향이나 유의성은 없었다. 유리아미노산 총합(3.5~49% 건중)은 ninhydrin법에 의한 총유리아미노산 함량과 차이가 컸으며 이는 수용성비단백질 분획에 상당량의 유리아미노산 이외의 ninhydrin 반응물이 있음을 나타낸다. 경의 고사가 유리아미노산 조성유이도에 영향을 주지는 아니하였다. 17개 아미산중 10개가 경고사에 의하여 증가하는 경향을 보였고 두개(glutamic acid, cysteine)는 감소경향을 보였다. 주요 amino acid는 arginine(상대함량 58%), glycine(6.2), lysine(5.9), serine(5.7), glutamic acid(4.2), aspartic acid(3.5)였다. 이상의 결과는 조기낙엽이나 경고사가 유리아미노산을 감소시키지 아니하므로 유리아미노산이 내백과 관계되지 아니함을 강력히 시사한다. 보고된 모든 경우에 arginine의 함량이 가장 높으므로 질소 대사에 중요한 역할이 있을 것이다. 본 조사결과가 기타 보고된 것과 유리아미노산 조성 유사도에서 arginine을 제외한 경우 유의성이 없는 것을 주로 alanine, phenylalanine, glycine및 proline의 변화 때문이다.

Composition of free amino acids (FAA) in the central part (xylem plus piths,of tap root in P. ginseng was investigated in velation to stem status at harvest. The sum of FAA tended to be higher with dead stem than with healthy one but both were not significantly different. The sum of FAA (3.6-4.9% dried weight) was much less than total FAA, suggesting that water soluble nonprotein fraction contained large quantity of ninhydrih positive components except FAA. Pattern of amino acid composition between both stem status was not different. Ten of all 17 amino acids showed increasing tendency with dead stem and two, glutamic acid and cysteine, decreasing. Major FAA were arginine (relative content 58%), glycine (8.2), lysine (5.9), serine (5.7), glutamic acid (4.2) and aspartic acid (3.5). Above facts strongly suggest that the inside white of red ginseng did not closely related with FAA and that early defoliation or stem death did not decrease FAA. The content of arginine was heighest in all cases reported indicating the important role of nitrogen metabolism. Pattern of PAA composition except arginine was not different in present samples but greatly different with other cases reported mainly due to alanine, phenylalanine, glycine and proline.

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