The Effect of Ginseng Saponin Fraction on the Germination and Early Growth of Rice Seed (Oryza sativa L.)

인삼사포닌이 벼의 발아 및 초기 생장에 미치는 영향

  • 이용우 (연세대학교 이과대학 생화학과) ;
  • 주충노 (연세대학교 이과대학 생화학과)
  • Published : 1987.06.01

Abstract

The effects of ginseng saponin on the germination and early growth of rice seeds (Oryza sativa L.) were investigated. The early growth (length) of test rice seeds which were rinsed for 60 hrs in $10^{-4}$% saponin solution prior to transplantation to water agar bed was about 20% faster than that of control seeds, It was also found that the amylase activity of the seeds was most active when the seeds were rinsed in 10-4% saponin solution for 48 hrs. In vitro investigation showed that the amylase activities were stimulated about 30% by the treatment of $10^{-5}$% saponin solution compared with control group. From the above results, it seems that the ginseng saponin might activate amylase of rice seed during germination, resulting in rapid growth of rice.

인삼사포닌이 벼(Oryza sativa L.)의 초기생장 및 발아에 미치는 영향을 조사하기 위하여, 볍씨를 $10^{-4}$% 사포닌용액에 침종시킨 후, ${\circ}C$에서 성장시켰다. 인삼사포닌용액($10^{-4}$%)에 60시간 동안 침종한 볍씨(시험군)는 증류수에 침종한 대조군에 비해 시간에 따른 생장이 촉진(약 10%)되었으며, 잎의 출현시기도 통계적으로 빨랐다. 또한, 볍씨 발아시의 주요효소인 amylase의 활성을 12, 24, 48, 72시간 침종한 볍씨파쇄액에서 조사한 결과, 시험군이 대조군에 비해 각각 1.27, 1.58, 1.69, 1.49배 촉진되었으며, in viro 실험의 결과도 $10^{-5}$%사포닌 존재하에서 대조군에 비해 활성이 약 30% 증가하였다. 이상의 결과로 부터 인삼사포닌의 벼의 발아에 기능하는 amylase를 활성화하여, 벼의 발아 및 초기생장을 촉진하는 것으로 해석된다.

Keywords