Studies on the Chemical Composition of Korean Cruciferal Seed

한국산(韓國産) 겨자과(科) 종실류(種實類)의 화학적(化學的) 조성(組成)

  • Kim, Chung-Ki (College of Agriculture, Dong-A University) ;
  • Lee, Sung-Ho (Department of Food and Nutrition, Kyung-Nam Junior College)
  • Published : 1987.03.30

Abstract

For the effective utilization of Korean Crnciferal seeds, the chemical characteristics, lipid composition and amino acid composition were analysed in six kinds. The content of crude lipid was 39.1% to 46.5% in Korean Cruciferal seeds. The iodine value, saponification value and acid value were 93.4 to 107.2, 170.4 to 185.0 and 0.7 to 1.2 in Cruciferal seed oils, respectively. The content of neutral lipids was 95.3% to 96.4% to total lipid, while that of compound lipids was 3.6% to 4.2%. The content of erucic acid teas 33.4% to 51.5% to total fatty acid in Gerg-gac, Chin-ju Daepung, Seoul-cabbage, and that of Mok-po 71 was only 0.8%. The content of erucic acid was decreased with increasing amount of oleic acid, Among the amino acid in defatted seed meals, glutamic acid, leucine, lysine, arginine and proline showed high quantity and the sum of these amino acids occupied 50% to total amino acid. While cystine and methionine were poor in content.

한국산(韓國産) 겨자과(科) 종실(種實)의 효과적(效果的)인 이용(利用)을 위해서 6품종(品種)을 대상으로 화학적(化學的) 특성(特性) 및 지방조성(脂肪組成)을 분석(分析)하고 탈지후(脫脂後) 종실박(種實粕)의 아미노산조성(組成)을 분석(分析)하여 다음과 같은 결과(結果)를 얻었다. 1. 겨자과(科) 종실중(種實中)의 조지방(粗脂肪) 함량(含量)은 $39.1{\sim}46.5%$였다. 2. 종실유(種實油)의 요오드가(價)는 $93.4{\sim}107.2$, 감화가(化價)는 $170.4{\sim}185.0$ 그리고 산가(酸價)는 $0.7{\sim}1.2$이였으며 품종간(品種間) 약간의 차이(差異)가 있었다. 3. 종실유(種實油)의 지질(脂質)은 전지질(全脂質)에 대해서 중성지질(中性脂質)이 $95.8{\sim}96.4%$였으며, 반면 복합지질(複合脂質)은 $3.6{\sim}4.2%$였다. 4. 전체(全體) 지방산조성중(脂肪酸組成中) erucic acid의 함량(含量)은 적갓, 진주대평 및 서울배추는 $33.4{\sim}51.5%$였고, 목포71은 0.8%에 불과하였다. 그리고 oleic acid 함량(含量)이 증가(增加)함에 따라 erucic acid 함량(含量)은 감소(減少)하였으며, 중성지질(中性脂質) 획분(劃分)의 지방산(脂肪酸)은 전체(全體) 지방산조성(脂肪酸組成)의 비(比)와 별다른 차이(差異)를 나타내지 않았다. 5. 탈지(脫脂)한 종실박중(種實粕中)에는 glutamic acid, leucine, lysine, arginine및 proline 등(等)이 많이 함유(含有)되어 있었고, 이들 5종(種)의 아미노산은 전체(全體) 아미노산에 대하여 약(約) 50%를 차지하였다. 한편 cystine 및 methionine은 적게 함유(含有)되어 있었다. 6. 필수(必須)아미노산은 전체(全體) 아미노산에 대하여 35% 정도(程度) 차지하였으며, 적갓, 진주대평, 서울배추에서는 methionine 및 phenylalanine이 제 1제한 아미노산이였고, 목포 66, 목포 71 및 목포단교 8에서는 methionine만이 제 1 제한아미노산이였다.

Keywords