Protoplast Fusion between Zygosaccharomyces rouxii and Saccharomyces cerevisiae Selected from Soy Sauce Mash

간장덧에서 선별한 Zygosaccharomyces rouxii와 Saccharomyces cerevisiae와의 Protoplast 융합

  • 이병호 (부산 동의대학교 식품영양학과) ;
  • 류병호 (부산 산업대학교 식품공학과) ;
  • 최성희 (부산 동의대학교 식품영양학과) ;
  • 김광현 (부산 동의대학교 생물학과) ;
  • 김혜성 (부산 산업대학교 식품공학과) ;
  • 채영주 (부산 오성 식품(주))
  • Published : 1988.04.01

Abstract

Protoplast susion between Zygosaccharmoyces rouxii M-12 and Saccharimyces cerevusuare M-43 were investigated for breeding of a new brewing yeat strain for soy sauce. Auxotrophic mutants of Zygosaccharomyces rouxii ZRM-83 ($Met^-,\;Thr^-$) and Saccharomyces cerevisiae SCM-46 ($Lys^-,\;Arg^-$) were selected by treatment of 3.0% ethylmethane sulfonate and nutritional complementary method. Protoplast of both strains were more effective by treatment of 0.05mg/ml zymolase 20T for 60min. Fusion effeciency was much higher by treatment of 30% PEG 6,000 for 30min and fusion frequencies were $10^{-4}{\sim}10^{-5}$. These fusants originated from two protoplasts had properties of big cell size and much DNA content.

간장덧에 분리 동정한 Zygosaccharomyces rouxii M-12 와 Saccharomyces cerevisiae M-43간의 원형질체 융합에 의한 새로운 간장효모균주를 개량할 목적로 영양요구성 돌연변이주인 Zygosaccharomyces rouxii ZRM-83 ($Met^-,\;Thr^-$)과 Saccharomyces cerevisiae SCM-465($Lys^-,\;Arg^-$)을 얻었다. 양 균주의 원형질체 형성의 조건은 Zymolase 20T을 0.5mg/ml, 60분에서 많이 생성하였고 원형질체 융합조건은 30% PEG6,000을 30분간 처리했을때 융합빈도는 $10^{-4}{\sim}10^{-5}$이였다. 융합체의 세포크기는 진주보다 컸으며 DNA함량도 많았다.

Keywords