Study on the Temperature Adaptation of Contractile Myofibrillar Proteins from Fish Species

어류의 수축성 근섬유단백질의 온도 적응성에 관한 연구

  • 신완철 (울산대학교 식품영양학과) ;
  • 송재철 (울산대학교 식품영양학과) ;
  • 홍상필 (연세대학교 식품공학과) ;
  • 양융 (연세대학교 식품공학과)
  • Published : 1988.06.01

Abstract

To investigate on the biochemical characteristics of myofibrillar proteins between cold(pollack, salmon) and warm current fish (yellow corbina, shark), myofibrils and actomyosin were prepared, and their biological activities, effect of temperature on the myofibrillar ATPase activities and SDS-polyacrylamide gel electrophoretic patterns of myofibrils were compared. SDS-polyacrylamide gel electrophoretic analysis showed that electrophoretic patterns of myofibril vary from fish to fish. Difference in KCl concentration dependency of myofibrillar ATPase activities and ATPase activity- pH curve were found among fish species. Myofibrillar proteins from cold current fish showed higher specific activity at low temperature $(5^{\circ}C-10^{\circ}C)$ than those from warm current fish.

한류성 어류(연어, 명태)와 난류성 어류(상어, 조기)의 근원섬유 단백질의의 생화학적인 특성을 규명하기 위하여 각각으로부터 actomyosin과 myofibril을 조제하여 생물활성 및 SDS-polyacrylamide gel 전기영동상을 조사하였으며, 또한 어류의 환경온도에 대한 적응성을 알아보기 위하여 생물활성의 온도 의존성을 조사하였다. 각 어류의 myofibril의 SDS-polyacrylamide gel 전기영동상으로부터 SDS-PAGE pattern은 어종간에 차이를 보였으며 또한 myofibril과 actomyosin의 생물활성과 activity-ph curve도 어종간에 차이를 나타내었다. 한류성 어류인 명태의 근원섬유 단백질의 ATPase의 활성은 환경온도$(5^{\circ}C-10^{\circ}C)$ 부근에서 상어보다 높은 활성을 나타내었다.

Keywords