Mobilization of Proteins in the Cotyledons of Germinating Soybeans(Glycine max)

발아중인 대두 (Glycine max)에서의 단백질 유동

  • Published : 1988.10.01

Abstract

The mobilization of proteins in the cotyledons of germinating soybean seeds (Glycine mar [L.] Merr.) and seedlings was studied by using light microscopy and transmission electron microscopy. The cotyledon tissues of soybean. were packed with protein bodies(diameter $0.1-15{\mu}m$) where storage protein of soybean is deposited. Degradation of protein bodies started in the epidermis and vascular tissues. After swelling of the protein bodies, autolysis of storage proteins began while the external membrane remained unbroken. Hydrolysis of proteins could be internal or peripheral and fusion might begin before complete protein degradation. Possible instances of vacuolar fusion were encountered in some cells. In all cases, the result of degradation was the same; the central vacuole of the cell. At the late stages of seedling growth, breakdown of tonoplast was observed in some cells.

발아 중인 대두와 두채 자엽부에서의 단백지 유동 현상을 광학현미경(LM)과 주사 전자현미경(TEM)을 이용하여 epidermis, vascular tissue 그리고 storage parenchyma에서 비교 관찰하였다. 발아 초기의 자엽에는 직경이 $0.1-15{\mu}m$에 해당하는 다양한 크기의 단백질 체(protein bodies)로 채워져 있었으며 epidermis와 vascular tissue의 단백질체는 parenchyma 세포보다 훨씬 적은 크기의 $0.1-5{\mu}m$였다. 발아가 진행됨에 따라, 단백질의 분해현상은 epidermis와 vascular tissue에서 먼저 시작되었다. 그 분해 유형은 먼저 침투한 수분에 의해 팽창된 단백질체의 외막에는 손상이 없어 단백질 체 내부와 외부로부터 가수분해가 일어났으며, 단백질이 완전히 분해도기 전에 단백질체 끼리의 융합 또한 관찰 되어졌다. 단백질체 분해의 결과는 세포내에 중심액포를 만든다는 것이며, 두채 성장 말기에는 액포막의 파괴현상도 관찰되었다.

Keywords