Comparison of Lipid Components in Wild and Cultured Bastard

천연 및 양식산 넙치의 지방질성분

  • Oh, Kwang-Soo (Department of Fisheries Processing, National Tong-Yeong Fisheries Technical College) ;
  • Ro, Rack-Hyun (Department of Fisheries Processing, National Tong-Yeong Fisheries Technical College) ;
  • Kim, Jeong-Gyun (Department of Fisheries Processing, National Tong-Yeong Fisheries Technical College) ;
  • Lee, Eung-Ho (Department of Food Science & Technology, National Fisheries University of Pusan)
  • 오광수 (통영수산전문대학 수산가공과) ;
  • 노락현 (통영수산전문대학 수산가공과) ;
  • 김정균 (통영수산전문대학 수산가공과) ;
  • 이응호 (부산수산대학 식품공학과)
  • Published : 1988.12.01

Abstract

The lipid components of cultured bastard(Paralichthys olivaceus) were analyzed and compared with those of wild one and flounder(Pleuronichthys cornutus). Total lipid(TL) content of dorsal muscle in wild and cultured bastard, flounder was 2.0%, 1.6%, and 1.9%, respectively. Wild bastard and flounder were higher in neutral lipid(NL) and glycolipid(GL) contents, while lower in phospholipid(PL) content than those of cultured one. The NL was mainly consisted of triglyceride(70.7-72.6%), and PL was mainly occupied by phosphatidylcholine(53.6-58.3%), phosphatidyl-ethanolamine(25.9-29.5%). In fatty acid composition of TL, cultured bastard showed higher content in polyenes such as docosahexaenoic acid. and lower in monoenes such as palmitoleic, oleic acid than those of wild one. Flounder was higher in Percentage of arachidonic, eicosapentaenoic acid compard with bastard. The major fatty acids of these fishes were palmitic, docosahexaenoic, oleic, eicosapentaenoic and palmitoleic acid in order. These fatty acid composition of NL, GL and PL fractions were not significantly different among wild and cultured bastard, flounder.

양식어의 품질평가라는 관점에서 천연산, 양식산넙치와 유사어종인 도다리의 지방질성분을 분석, 비교하였다. 시료어의 지방함량은 $1.6{\sim}2.0%$로서 큰 차이는 없었고 중성지방질, 당지방질 함량은 천연산넙치 및 도다리가 많았고. 반면 인지방질은 양식산넙치가 많았다. 시료어의 중성지방질은 트리글리세리드$(64.1{\sim}68.1%)$가 주성분이었고, 인지방질은 포스파티딜콜린과 포스파티딜에탄올아민이 주성분이었다. 천연산넙치 및 도다리는 양식산넙치에 비해 트리글리세리드, 포스파티딜에탄올아민의 함량은 다소 많았으나 스테롤류, 포스파티딜콜린 등은 작았다. 시료어 근육부분의 지방산조성은 양식산이 22 : 6의 비율이 상당히 높았고 이를 주제로 한 폴리엔산의 비율이 다른 시료어에 비해 높았다. 16 : 1 및 18 : 1과 같은 모노엔산은 천연산이 높았으며, 포화산의 경우는 시료어간지방산조성의 차이가 거의 없었다. 도다리는 넙치에 비해 20 : 5의 비율이 높은 점이 특징이었다. 총 지방질의 주요 구성지방산으로는 세 시료어 모두 16 : 0, 22 : 6, 18 : 1, 20 : 5, 16 : 1 순으로 서로 비슷하였다. 중성, 당지방질, 및 인지방질의 지방산조성은 각 획분별로 다소의 차이는 있었으나, 시료어 간에는 조성이 거의 비슷하였다.

Keywords