Effect of Itaconate on Acid production of Saccharomycopsis lipolytica

Saccharomycopsis lipolytica의 산 생산에 미치는 Itaconate의 영향

  • Namkung, Sok (Dept. of Food Nutrition, Seoul Health Junior College) ;
  • Cho, Seok-Gum (Dept. of Food Nutrition, Anyang Technical College)
  • 남궁석 (서울보건전문대학 식품영양학과) ;
  • 조석금 (안양공업전문대학 식품영양학과)
  • Published : 1988.09.30

Abstract

Effect of itaconate upon citrate and isocitrate production of Saccharomycopsis lipolytica were investigated. The percent inhibition of isocitrate lyase activity was about 80% at 0.8 mM itaconate concentration, with Ki value of 0.17 mM in the cleavage reaction. Inhibitory effect of itaconate at 20 mM on S. lipolytica growth was significant on n-hexadecane medium, whereas almost no inhibitory effect on glucose medium. Increasing itaconate concentration in n-hexadecane medium improved isocitrate production up to 80% but no difference was found in glucose medium.

Saccharomycopsis lipolytica의 citrate와 isocitrate의 생산에 미치는 itaconate의 영향을 조사하였다. Itaconate는 isocitrate lyase의 활성을 저해하며 저해율은 0.8mM 농도에서 약 80% 이었고, 개열반응에서는 직선적인 불경쟁적 저해를 나타내었으며 저해상수 Ki값은 0.18mM이었다. Itaconate는 glucose 배지에서는 균의 생육에 영향을 미치지 않았지만 n-hexadecane 배지에서는 균의 생육을 심하게 저해하였다. 한편 itaconate의 첨가량을 증가시킴에 따라 총산에 대한 isocitrate의 생산 비율은 n-hexadecane배지에서는 약 80%까지 증가하였으나 glucose배지에서는 거의 변화가 없었다.

Keywords