Effects of Dietary Methionine Level on Lipid Peroxidation and Hepatic Morphology in Rat

식이중의 Methionine첨가수준이 흰쥐의 체내 지질 과산화와 간조직 형태에 미치는 영향

  • 양경미 (영남대학교 식풍영양학과) ;
  • 조수열 (영남대학교 식풍영양학과) ;
  • 서정숙 (영남대학교 식풍영양학과)
  • Published : 1988.12.30

Abstract

The effect of dietary methionine level on lipid peroxidation of rats was studied. Rats were fed vitamin E- selenium- deficient diet or diet supplemented with various levels (0.3, 0.6, 0.9%) of methionine. In rat fed MF diet, body weight gain and feed efficiency ratio were decreased compared with those of control rats, but reversed by supplementation with 0.3 and 0.6% methionine. Lipid peroxide levels in plasma and hepatic mitochondrial fraction of MF group rats were significantly higher than those of control rats. However, supplementation with 0.6% methionine modified this increment. GSH-Px activity was decrased to varying degrees in erythrocyte and hepatic mitochondrial fraction from rats fed MF diet. Methionine supplementation did not affect induction of this enzyme activity. Examination of hepatocytes by electronmicroscopy showed that Influence of vitamin E, selenium, and methionine deficiency was mainly characterized by lipid droplets, swollen mitochondria and microvilli destruction. Supplementation with various levels of dietary methionine modified these changes to some extent. The results of this experiment indicated that MF diet causes significant change in lipid peroxide level, GSH-Px activity and morphology of rats which these changes may lessen by supplementation with 0.6% methionine.

본 실험에서는 항산화제로 보고된 vitamin E와 Se이 부족된 상태에서 과산화반응의 원인물질이 되는 고도불포화지방산을 섭취시켰을때 여러수준의 methionine 이 생체내 지질과산화 반응에 미치는 영향을 알아보기 위하여 85g 내외의 Spraque-Dawley종 숫쥐 40마리를 5군으로 나누어 12주간 사육한 후 지질과산화물 함량, glutathione peroxidase활성도 및 전자현미경학적 조사를 하였으며, 그 결과 체중증가, 사료효율은 대조군과 비교했을때 MF군이 유의적으로 낮았고, 간의 중량 비대현상이 나타났다. 그란 0.3%-0.6%수준의 methionine공급에 의해서 호전될 수 있었다. 혈장과 간mitochondria 분획에서의 지질과산화물 함량은 대조군과 비교했을대 MF군이 유의적으로 높았는데, 0.6% methionine 공급에 의해서 저하시킬 수 있었다. 적혈구와 간mitochondria 분획에서의 GSH-Px 활성도는 MF준이 대조군에 비해서 유의적으로 낮았으나 3M군과 6M군에 비해서 높은 경향을 나타내었다. 간세포의 전자현미경조사에서는 MF군이 정상군에 비해서 지방소적, mitochondria의 swelling 및 융합, 그리고 disse강내 microvilli의 파괴가 관찰되었으나 methionine의 공급에 의해 다소 호전되었다. 그러나 정상적인 간세포 형태를 나타내지는 못하였다. 본 연구결과는 vitamin E와 Se의 부족 및 고도 불포화지방산을 섭취시켰을때 지질과산화물형성이 증가되며, 조직학적 변화를 유발하였다. 그러나 methionine에 의해서 이들 다소 억제시킬 수가 있었으며, 본 실험에서는 0.6%수준에서 비교적 양호하게 나타났다. 또한 methionine 단독으로서의 항산화력 증진 보다는 항산화제로서 관련된 영양소와의 상호작용에 의해 그 효과가 더욱 더 증대 될 수 있다고 활 수 있으며, 따라서 보다 균형적인 영양소 섭취에 의해서 지질과 산화의 유해한 반응으로부터 보호작용을 나타낼 수 있을 것으로 사료된다.

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