Distribution of Amino Acids and Fatty Acids within the Degermed Brown Rice Kernel

배아를 제거한 현미립내의 아미노산과 지방산의 분포

  • Song, Bo-Hyeon (Department of Food Science and Technology, Sunchon National University) ;
  • Kim, Dong-Youn (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
  • Kim, Sung-Kon (Department of Food Science and Nutrition, Dankook University) ;
  • Kim, Young-Du (Department of Food Science and Technology, Sunchon National University) ;
  • Choi, Kap-Seong (Department of Food Science and Technology, Sunchon National University)
  • 송보현 (순천대학 식품가공학과) ;
  • 김동연 (전남대학교 식품가공학과) ;
  • 김성곤 (단국대학교 식품영양학과) ;
  • 김용두 (순천대학 식품가공학과) ;
  • 최갑성 (순천대학 식품가공학과)
  • Published : 1988.03.30

Abstract

The degermed Japonica and J/Indica brown rites were successively milled to give 4.4%(fraction I), 4.7%(fraction II) and 5.9%(fraction III) yield of flour, with the remaining as residual kernel. The amino acid composition of the protein in the milled fractions was similar, except serine and histidine. With some amino acids, particularly phenylalanie, glycine and isoleucine, differences among varieties were much greater than among fractions of the same rice. The content of lysine was the highest in fractions I and II, whereas isoleucine showed the opposite trend to lysine. The first and second limiting amino acids of all fractions were lysine and threonine, respectively. No varietal differences in the distribution of fatty acids within the kernel were observed.

배아를 제거한 일반계 및 다수계 현미 각 3품종을 평균 5%씩 3회 도정하고, 각 분획 및 잔유립의 아미노산과 지방산 조성을 조사하였다. 각 도정 분획별 아미노산의 분포는 품종간에 큰 차이를 보이지 않았다. 그러나 페닐 알라딘, 글리신 및 이소로이신의 함량은 품종간에 25%이상의 차이를 보였으며, 이들 아미노산을 제외한 다른 아미노산의 최고값과 최저값의 차이는 평균 14.5%이었다. 도정 분회간의 아미노산 함량의 차이를 보면 품종에 따른 차이는 $9.8{\sim}14.5%$ 이었으며, 세린 및 히스티딘의 차이가 심하였다. 리진의 함량은 분획 I 및 II에서 가장 높았으며, 이소로이신은 리진과는 반대로 분획 III 및 잔유립에서 그 함량이 높았다. 각 분획의 제 1제한 아미노산은 현미와 마찬가지로 리진이었으나, 제 2제한 아미노산은 트레오닌이었다. 각 도정 분회별 지방산의 분포는 품종간에 큰 차이를 보이지 않았다. 잔유립의 미리스트산(14 ; 0), 팔미트산(16 : 0), 팔미트레산(16 : 1) 및 스테아르산(18 : 0)의 함량은 분획 $I{\sim}III$보다 높았으며, 리놀렌산(18 : 3)은 다소 낮았다.

Keywords