Change in Storage Quality of Acasia and Buckwheat Honeys

아카시아꿀과 메밀꿀의 저장중 품질특성의 변화

  • Youn, Jung-Hae (Department of Food Science, Seoul Woman's University) ;
  • Chung, Won-Chul (Department of Food Science, Seoul Woman's University) ;
  • Chai, Eon-Ho (Department of Food Science, Seoul Woman's University)
  • 윤정해 (서울여자대학 식품과학과) ;
  • 정원철 (서울여자대학 식품과학과) ;
  • 최언호 (서울여자대학 식품과학과)
  • Published : 1988.03.30

Abstract

Two kinds of honey, acacia and buckwheat, supplied by the producer have been stored at $5^{\circ}C,\;20^{\circ}C,\;and\;35^{\circ}C$ for one year to study storage qualities. Titratable acidity of the honey-increased with time specially at the elevated temperatures: the acidity of bukwheat increased 1.7 times at the end of storage at $35^{\circ}C$. Viscosity decreased with time and elevated temperatures. Viscosity of acacia honey at $35^{\circ}C$ was 1/12 the value at $5^{\circ}C$ and that of buckwheat was 1/3. Hydroxymethylfurfural(HMF) content increased slowly with time at $20^{\circ}C$, whereas. fast increase was observed at $35^{\circ}C$. HMF content of acacia honey after four months of storage exceeded the HMF limit of Codex, 40mg/kg. Buckwheat honey showed the same level after six months. It was noticeable fact that HMF content decreased significantly with time at $5^{\circ}C$. Diastase activity decreased with time and elevated temperature, and that of acacia honey was below 8 which is the Codex limit after six months of storage at $35^{\circ}C$. Buckwheat honey showed the same level of the activity after eight months. Fructose and glucose content decreased significantly with increased temperature. The ratio of fructose to glucose increased with temperature and maltose was detected in the sample stored at $35^{\circ}C$.

원산지에서 분양받은 아카시아꿀과 메밀꿀을 $5^{\circ}C,\;20^{\circ}C,\;35^{\circ}C$에 1년간 저장하고 저장 중 품질특성을 경시적으로 조사하였다. 꿀의 적정산도는 저장기관이 경과함에 따라 증가하였으며, 이는 온도가 높아짐에 따라 현저하여 $35^{\circ}C$에서는 저장말기에 초기의 1.7배 증가하였다. 점도는 저장 기간이 경과하고 저장 온도가 높아짐에 따라서 현저하게 감소하여 $35^{\circ}C$에서 저장 말기에 아카시아 꿀의 점도는 $5^{\circ}C$의 값의 1/12, 메밀꿀은 1/3로 떨어졌다. 저장 중 HMF 함량은 $20^{\circ}C$에서는 서서히 증가하였고 $35^{\circ}C$에서는 급격히 증가하여 아카시아 꿀은 저장 4개월 후에, 메밀꿀은 저장 6개월 후에 Codex 규정의 한계농도인 40ml/kg을 초과하였다. 그러나 $5^{\circ}C$에서는 오히려 초기보다 현저하게 감소하였다. Diastase activity는 저장 기간이 경과하고 저장온도가 높아짐에 따라서 현저히 감소하여 $35^{\circ}C$에서 아카시아꿀은 저장 6개월 후에, 메밀꿀은 저장 8개월 후에 Codex규정한계인 8 이하로 떨어졌다. 저장 중 fructose와 glucose 함량의 감소 경향은저장온도가 높아짐에 따라 현저하였으며, fructose/glucose값이 증가하였고 $35^{\circ}C$에서 maltose가 생성되었다.

Keywords