Purification and Properties of Extracellular Inulinase of Pseudomouas sp.

Pseudomonas sp.가 생산하는 Inulinase에 관한 연구 -효소의 정제와 성질 -

  • 이태경 (고려대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 최용진 (고려대학교 농과대학 유전공학과) ;
  • 양한철 (고려대학교 농과대학 식품공학과)
  • Published : 1988.08.01

Abstract

Two forms of extracellular inulinase, designated as PI and PII were detected in the crude enzyme preparation from n species of Pseudomonas isolated from soil. PI and PII were purified to homogeneity by ammonium sulfate fractionation, DEAE Sephadex A-50 chromatography, Sephadex G-100 and Sephadex G-200 gel filteration. Both isoenzymes catalyzed specifically and endowise the cleavage of the $\beta$-2,1-fructofranoside linkage of inulin, and displayed no action upon sucrose, raffinose and levan. The optimal pH values for the PI and PII enzyme were pH 5.5 and 6.0, respectively and the highest activity of the two enzymes was observed at 55$^{\circ}C$. The Km values of PI and PII were calculated to be 2$\times$10$^{-3}$M and 5$\times$10$^{-3}$M, respectively.

Pseudomonas sp.로 동정된 토양분리균의 inulinase를 ammonium sulfate 분획, DEAE Sephadex A-50 Chromatography, Sephadex G 100 및 Sephadex G200 gel여과 등의 과정을 거쳐 정제 한 결과 inulinase PI과 PII의 두 isoenzyme으로 분리되었으며 각각 약 24배와 17배 정제되어 단일단백질로 분리되었다. PI, PII 두 isoenzyme은 다같이 sucrose, raffinose 및 levan은 분해하지 못하고 inulin만을 endo-type로 분해 절단하는 $\beta$-2,1-fructanfructano hydrolase(EC 3.2.1.7)임이 밝혀졌다. 효소활성 최적온도는 두 효소가 같은데 비해 (55$^{\circ}C$), 최적 pH는 PI이 pH5.5, PII가 pH6.0으로 약간의 차이를 보였다. Inulin에 대한 Km값은 PI ; 2$\times$$10^{-3}$M, PII : 5$\times$$10^{-3}$M로써 PI효소가 PII보다 약간 높은 친화력을 보였다.

Keywords