Varietal Differences in Growth and Development Affected by Temperature in Barley

대맥품종의 오도에 따른 생육반응

  • Published : 1988.12.01

Abstract

In order to get informations for breeding early barley cultivars, the thermosensitivity and low temperature growth ability about the breeding materials vernalized were tested at the high '||'&'||'amp; low temperature and field conditions. The temperature coefficient (Q10), ratio and thermosensitivity for plant height were various among cultivars versus temperature treatments. The early cultivars had greater Q10 values and insensitive responses to temperature changes. The Q10 and thermosensitivity for the time of flag leaf unfolding were various among cultivars, but the coefficient of variation in the thermosensitivity was greater, so the character would be more useful for investigating the varietal differences. The Q10 and thermosensitivity for plant height were not significantly correlated with Q10 and thermosensitivity for the time of flag leaf unfolding. The periods from heading to flowering were 2 to 4 days at the high temperature plot, but 1 to 11 days at the low temperature plot, showing much greater variations. In general the cultivars with greater difference of heading time between the high and low temperature plots were Suwon 218, SB 76588, Oweolbori, and Jogangbori, showing the sensitive thermophase and early heading.

보리 극조숙 품종을 육성하기 위하여 육종재료들에 대한 감온성 및 저온생육성을 검정하였다. 국내외 품종 및 계통을 공시하여 파종을 소거한 후 온실의 고온, 저온조건 및 포장에서 시험을 실시한 결과는 다음과 같다. 1. 온도처리에 따른 초장의 온도계수(Q$_{10}$), 생육비율, 감온성정도는 품종간 변이가 컸다. 조숙성 품종은 Q$_{10}$ 치가 커서 온도변화에 둔감한 생육반응을 보였다. 2. 온도변화에 대한 지엽전개기의 온도계수(Q$_{10}$), 감온성정도 역시 품종간 변이가 컸으나 감온성정도의 변이계수가 더 크므로 품종간 차이를 조사하기 위해선 이 형질의 이용이 더 효과적으로 보여진다. 3. 지엽전개기에 대한 Q$_{10}$ 및 감온성정도는 초장에 대한 Q$_{10}$, 감온성정도와 상관이 인정되지 않았다. 4. 출수에서 개화까지의 기간은 고온에서 2~4일로 짧았으나 저온구에서 는 1~11일로 그 변이가 매우 크게 나타났다. 5. 고온에서의 출수기와 저온에서의 출수기, 포장출수기, 성숙기와는 정의 상관을 나타냈고 저온에서의 개화기는 고온에서 출수기, 포장출수기, 성숙기와는 상관을 나타냈다. 6. 대체로 저온과 고온구간에 출수기의 차이가 큰 품종은 수원218호. SB76588, 5월보리. 조강보리 등으로 감온성이 민감하고 조숙성 품종군에 속하였다.품종군에 속하였다.

Keywords