A Study on Callus Formation and Differentiation in Korean Local Varieties of Adzuki Bean(Phaseolus angularis)

Adzuki Bean(팥)의 Callus형성과 분화에 관한 연구

  • 최관삼 (충남대학교 농과대학 농생물학과) ;
  • 김동명 (충남대학교 대학원) ;
  • 정원일 (한국과학기술대학 생물학과)
  • Published : 1988.06.30

Abstract

This experiment was carried out for the analysis of the ability of callus formation and differentiation in the eight Korean local varieties of adzuki beans (Phaseolus angularis). KLA 102 has the highest ability on the formation of callus (all tissues have 90 % over). Morphological heterogeneity (color and shape) of callus was well reflected to the cell constitution and cell meristematic activities. Meristemoid tissues and rooting were derived from only creamish-white color and soft region of callus.

1. 유아에서 떼어낸 조직은 거의 모든 품종에서 60% 이상이 callus 형성을 하였으나 자엽에서는 품종간의 차이가 매우 커 0%에서 90% (KLA102)로 다양했다. 2. 자엽과 유아조직에서 형성된 callus는 크로로필을 형성하였으나, 유근에서 형성된 callus는 녹색부위를 관찰할 수 없었다. 3. 분열이 왕성하였던 creamish-white 부위는 조직의 origin에 관계없이 분화적응력이 인정되었다. 4. Callus 형성이 가장 좋은 품종 KLA102의 callus도 분화배지에 옮겨 6주간 배양을 하였으나 rooting와 meristemoids만 형성하였을 뿐 shooting은 되지 않았다.

Keywords