Rhizopus japonicus 에 의한 Ginsenoside $Rb_1$ 전환효소의 생산조건

Production of the Convertible Enzyme of Ginsenoside $Rb_1$ by Rhizopus japonicus

  • 김상달 (영남대학교 농축산대학 응용미생물학과)
  • Kim, Sang-Dal (Department of Applied Microbiology, Yeungnam University)
  • 발행 : 1989.03.30

초록

인삼 saponin중 조성비율이 가장 큰 ginsenoside Rb1만을 약효면에서 보다 우수한 ginsenoside Rd로 선택적 전환시킬 수 있는 Rhizopus japonicus를 대상으로 해서 인삼 saponin 전환효소의 최적생산조건을 검토하였다. Wheat bran 배지를 기본으로 할 경우 배양 5일에 가장 많은 효소가 생산되었으며, 인삼류의 천연유기물중에는 홍삼분말을, 저급당류중에는 xylose를, 다당류중에는 laminarin을 flavonoids중에는 naringin을, 질소원중에는 beef extract와 $KNO_3$를 첨가할 경우 인삼 saponin 전환효소가 가장 많이 생산되었다.

In ginseng saponin, $ginsenoside-Rb_1$ was contained the most abundantly. But ginsenoside-Rd which is similar to ginsenoside $Rb_1$ in structure was known to be superior to $ginsenoside-Rb_1$ pharmaceutically. A strain of Rhizopus japonicus is able to produce the convertible enzyme which can convert selectively $ginsenoside-Rb_1$ to ginsenoside-Rd without the change of any other ginsenoside. The strain can produce the most enzyme after 5 day-culture on wheat bran medium. The enzyme production was promoted best efficiently by addition of red ginseng powder in ginseng products, xylose in sugars, laminarin in polysaccharides, naringin in flavonoids, and potassium nitrate in nitrogen substrates.

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