Studies on the Artificial Cultivation of Agrocybe aegerita (Brig) Sing using Pine Sawdust Substrate

소나무톱밥을 이용(利用)한 버들송이 인공재배(人工栽培)에 관한 연구(硏究)

  • Kim, Han-Kyung (Applied Mycology and Mushroom Division, Institute of Agricultural Sciences, R.D.A.) ;
  • Park, Jeong-Sik (Applied Mycology and Mushroom Division, Institute of Agricultural Sciences, R.D.A.) ;
  • Kim, Yang-Sup (Applied Mycology and Mushroom Division, Institute of Agricultural Sciences, R.D.A.) ;
  • Cha, Dong-Yeul (Applied Mycology and Mushroom Division, Institute of Agricultural Sciences, R.D.A.) ;
  • Park, Yong-Hwan (Applied Mycology and Mushroom Division, Institute of Agricultural Sciences, R.D.A.)
  • 김한경 (농촌진흥청, 농업기술연구소) ;
  • 박정식 (농촌진흥청, 농업기술연구소) ;
  • 김양섭 (농촌진흥청, 농업기술연구소) ;
  • 차동열 (농촌진흥청, 농업기술연구소) ;
  • 박용환 (농촌진흥청, 농업기술연구소)
  • Published : 1989.09.30

Abstract

Some factors effecting on mycelial growth and cultural substrates using pine sawdust were investigated to develop an artificial cultivation technique. The optimal temperature and media pH for the mycelial growth were at $25^{\circ}C$ and 4.0, respectively. The mycelial growth was not different among three isolates tested. Among them ASI 19003 isolate showed the highest mycelial density and fruitbody yield. Among supplements added into pine sawdust, wheat bran was the best and its appropriate percentage was 20 for the mycelial growth. The mycelial densities were uprisen according to the amounts of the supplement. The highest yield, 107g/bottle of the sporophores of the mushroom was obtained from the substrates supplemented by 30% of wheat bran, but no fruitbody was formed on non supplemented one. Optimal moisture contents of the substrates was different for the mycelial growth, pinheading and fruitbody yields. Sixty five, 60 and 75% of moisture contents of the substrates were optimal for the mycelial growth, pinheading and fruitbody yields, respectively.

소나무톱밥을 이용(利用)한 버들송이 버섯의 톱밥인공재배(人工栽培)를 위한 균사배양조건(菌絲培養條件)과 톱밥배지(培地) 제조시(製造時) 첨가제(添加劑) 종류(種類)와 혼합비율(混合比率)에 따른 인공재배(人工栽培)의 가능성(可能性)을 검토한 결과는 다음과 같다. 1. 버들송이 버섯의 균사배양(菌絲培養) 최적온도(最適溫度)는 $25^{\circ}C$, pH는 4.0, 균사배양일수(菌絲培養日數)는 18일(日)에서 균사생장(菌絲生長)이 가장 좋았다. 균주별(菌株別) 균사체량(菌絲體量)은 ASI 19002 균주(菌株)가 980mg/18일로 가장 많았고 다음은 ASI 19003, 19004 순이었다. 2. 소나무톱밥을 이용(利用)한 인공재배시(人工栽培時) 적합한 균주(菌株)는 ASI 19003 균주(菌株)로서 균사밀도(菌絲密度)가 가장 양호(良好)하였고, 자실체(子實體) 수량(收量)은 ASI 19003 균주(菌株)가 미강(米糠) 10%에서 72g/병, ASI 19004 균주(菌株)는 미강(米糠) 30%에서 72g/병으로 가장 많았으나 ASI 19004 균주(菌株)는 품질(品質)이 불량(不良)하였다. 3. 소나무톱밥 인공재배시(人工栽培時) 첨가제(添加劑) 종류(種類)와 혼합비율(混合比率)에 따른 균사생장(菌絲生長)은 밀기울 20% 첨가구(添加區)에서 65 mm/23일로 타첨가제(他添加劑)보다 가장 빨랐으며 , 첨가제(添加齋)를 첨가(添加)한 구에서는 자실체(子實體)가 형성(形成)되는 반면에 소나무톱밥 단 용구에서는 자실체(子實體)가 형성(形成)되지 않았다. 4. 버들송이 인공배지(人工培地)의 최적수분함량(最適水分含量)은 $65{\sim}75%$ 범위였으며, 종균배양(種菌培養) 완성일(完成日)은 65%일때 23일(日)로 가장 빨랐고, 초발용소요일수(初發茸所要日數)는 60% 이상에서 $9{\pm}1$일(日) 이었으며, 자실체(子實體) 수량(收量)은 65%에서 $52.3g{\pm}0.6$으로 편차가 적었다. 5. 소나무톱밥에 첨가종류(添加種類) 및 혼합수준별(水準別) 자실체(子實體) 수량(收量)은 밀기울 30% 첨가구(添加區)에서 유효경수가 21.3개/병, 버들송이 자실체(子實體) 수량(收量)은 107g/병으로 가장 많았고 초발용(初發茸) 소요일수(所要日數)도 8일(日)로 빨랐다.

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