Determination of Natural Contents of Total Sulfites in Fruits and Vegetables by Ion Chromatography

I.C.를 이용한 과일 및 채소류중의 총 아황산염류 자연함량 측정

  • 김명희 (서울특별시 보건환경연구원) ;
  • 박성배 (서울특별시 보건환경연구원)
  • Published : 1989.04.01

Abstract

This study was performed to investigate the natural contents of sulfite in vegetables and fruits. Experimental subjects included 351 cases of vegetables and 59 fruits collected in 4 areas-Jeonbuk, Kyungnam, Chungcheung and Kangwon-from October to December in 1987. Sulfite of the subjects were determined by ion chromatography rapidly and precisely. Mean value of sulfite contents in leaf-vegetables, green onion was the highest value, $13.23{\pm}1.39\;ppm$. Garlic was the highest value, $134.07{\pm}9.65\;ppm$ in root-vegetables. Green pepper in fruit-vegetables was the highest value, 1. $1.16{\pm}0.12\;ppm$. In the fruits, persimmon was the highest, $2.74{\pm}0.45\;ppm$. There were some differences among the areas. The mean value of sulfite contents in vegetables and fruits collected in the Chungcheung areas were higher than that in other places.

1987년 $10{\sim}12$월 사이에 경남, 전북, 충청 및 강원의 4개 지역에서 채소 및 과일 34종 410 예를 산지에서 직접 구득하여 I.C법으로 아황산염류 함유량을 측정한 결과 다음과 같은 결론을 얻었다. 1. I.C법에 의하여 미량 존재하는 아황산염류의 함량을 신속, 정확히 정량 할 수 있었다. 2. 10종의 엽채류중 파는 $13.23{\pm}1.39ppm$, 갓은 $4.62{\pm}0.30ppm$, 시금치는 $2.68{\pm}0.23ppm$이었으며 양상치의 경우 $0.18{\pm}0.05ppm$으로 가장 낮았다. 3. 12종의 근채류중 마늘이 가장 그 함량이 높아 $134.07{\pm}9.65ppm$ 이었으며 근채류 증에는 더덕이 그 함량이 가장 낮아 $0.41{\pm}0.03ppm$이었다. 4. 과채류 6종 중에는 고추가 가장 높아 $1.16{\pm}0.12ppm$인 반면 토마토는 $0.35{\pm}0.15ppm$으로 가장 낮았다. 5. 과일류 6종 중에는 감이 가장 그 함량이 높아 $2.74{\pm}0.45ppm$이었으며, 밤이 $1.06{\pm}0.16ppm$이었고 귤의 경우 $0.07{\pm}0.01ppm$으로 가장 낮았다. 6. 지역에 따른 아황산염류의 함량은 충청지역이 타 지역에 비하여 일부 과채에서 유의한 차로 높았다.

Keywords