Effect of Larva Gut Enzyme on Pollen

벌 유충창자의 효소가 화분에 미치는 영향

  • Kim, Dong-Shin (Department of Dairy Science, College of Agriculture, Kyung Pook National University)
  • 김동신 (경북대학교 농과대학 낙농학과)
  • Published : 1989.06.01

Abstract

This study was conducted to confirm amino acids from the filterate of pollen treated by purified enzyme of bee larva gut for improving pollen food. The larva gut enzyme were purified by ammonium sulfate, ethanol and Sephadex gel filtration. The filterate of pollen treated with enzyme purified by ammonium sulfate showed the highest amount of amino acids. The amount of amino acids of the filterate from which the pollen was fermented with natural contaminants is 5.5 times as much as the pollen which was not fermented. The filterate of pollen treated with enzyme of bee larva gut contained eighteen different amino acids as follows : aspartates, glutamate, serine, glycine, histidine, arginine, threonine, alanine, proline , tyrosine, valine, methionine, cysteine, isoleucine, leucine, phenylalanine, lysine and trytophane.

본 연구는 벌 유충의 창자로부터 효소를 정제하여 화분에 작용시킨 후 그것의 여액에 있는 유리아미노산의 함량을 조사하였다. 황산암모늄 정제효소를 작용시킨 화분여액에서 작용시키지 않은 여액보다 아미노산의 함량이 970배 많이 나타났다. 알콜 정제효소를 작용시킨 화분의 여액에서 작용시키지 않은 여액보다 아미노산의 함량이 309배 더 많이 나타났다. Sephadex gel 정제효소를 작용한 화분의 여액에서 작용하지 않은 여액보다 아미노산의 함량이 105배 더 많이 나타났다. 화분에 증류수를 첨가하여 오염균으로 발효시킨 여액에서 발효시키지 않은 여액보다 아미노산의 함량이 5.5배 더 많이 나타났다. 벌유충의 장관효소를 작용시킨 모든 화분의 여액에서 분석된 아미노산은 aspartate, glutamate, serine, glycine, histidine, arginine, threonine, alanine, proline, tyrosine, valine, methionine, cysteine, isoleucine, leucine, phenylalanine, lysine, tryptophan 등 18종이다.

Keywords