Antioxidative Effect of Ascorbic Acid Solubilized via Reversed Micelle in Perilla Oil

역미설계를 이용한 들깨기름의 산화안정성 향상에 관한 연구

  • Yi, Ock-Sook (Food Biochemistry Laboratory, Korea Food Research Institute) ;
  • Shin, Hyun-Kyung (Food Biochemistry Laboratory, Korea Food Research Institute)
  • 이옥숙 (한국식품개발연구원 식품생화학연구실) ;
  • 신현경 (한국식품개발연구원 식품생화학연구실)
  • Published : 1989.10.01

Abstract

Ascorbic acid was solubilized in perilla oil via reversed micelle using small amount of water and lecithin as surfactant. The effect of the solubilized ascorbic acid on the oxidative stability of perilla oil was investigated. The autoxidation of the oil was greatly retarded with the solubilized ascorbic acid compared to the synthetic antioxidants employed. However, the combination with ${\delta}-tocopherol$ did not show any significant synergism.

역미설계를 이용하여 들깨기름에 아스코르브산을 용해하여 이의 산화방지 효과를 측정하였다. 계면활성제로서 레시틴과 소량의 물을 사용하여 역미셀을 제조하였으며 이렇게 용해된 아스코르브산을 첨가함으로써 여러 종류의 합성 산화방지제에 비하여 들깨기름의 산화를 현저히 억제할 수 있었다. 한편, 아스코르브산과 델타-토코페롤과의 상승효과는 나타나지 않았다.

Keywords