Phytic Acid Content and Phytase Acivity of Barley

보리의 Phytic Acid 함량과 Phytase 활성도

  • Lee, Won-Jong (Dept. of Food Science, Kangreung National University)
  • Published : 1989.03.01

Abstract

Phytic acid content of 6 varieties of Korean barley ranged from 0.94 to 1.17%. Polishing of barleys greatly reduced the level of phytic acid. Cooking and autoclaving had little effect on phytic acid reduction, while ultrasonic treatment removed 57% of the phytic acid content. Germination decreased barley phytic acid 24% and increased phytase activity 9-fold. Phytase purified by ammonium sulfate precipitation, gel filtration and DEAE-cellulose chromatography showed an optimum pH of 5.0 and an optimum temperature of $40^{\circ}C$.

보리는 $0.94{\sim}1.17%$의 phytic acid를 함유하였다. 쌀보리의 경우 70% 수율로, 겉보리의 경우 60%로 도정한 결과 $71{\sim}83%$의 phytic acid가 감소되었다. 쌀보리를 가열, 증자처리하였을 때, phytic acid 는 감소되지 않았으나 초음파로 처리한 결과 57%가 감소하였다. 맥주맥의 발아시 phytase 활성도는 발아 4일후에 최대치를 나타냈고 phytic acid의 함량은 감소하여 발아 5 일후에는 24%정도 감소하였다. 유안염석과 gel 여과 및 DEAE-cellulose chromatography등으로 정제된 phytase는 작용 최적pH가 5.0이였으며 $40^{\circ}C$에서 최대활성도를 보였다.

Keywords