A Study on the Ideal Preparation Procedure of Apricot Seed Oil

행인유의 채유방법에 관한 연구

  • 조경열 (효성여자대학교 약학대학 약학과)
  • Published : 1989.06.30

Abstract

In order to modelize the pretreatment procedure of the cyanide-free apricot seed oil, the conditions of crushing, frying, drying and steaming were investigated. Hydrogen cyanide was formed in the crushed seed at wide temperature range of $5{\sim}70^{\circ}C$, and the highest formation temperature was $40^{\circ}C$. The cyanide content in the crushed seeds incubated 5 and $40^{\circ}C$ for 96 hours was 200 and $780{\mu}g/g$ respectively, however the cyanide contained small amount in the non-crushed seeds. Consequently, emulsin inactivaton procedure was required for the preparation of cyanide-free oil. Steaming for 15 min. was the most desirable pretreatment procedure for the cyanide-free apricot seed oil. But oil production from the steamed seeds was lower than those from frying.

Amygdaline의 분해를 막는 행인유 채유법을 model화하기 위하여 분쇄, 볶음, 증자 등 몇가지 전처리공정을 검토하였다. 행인은 분쇄할 경우 amygdaline의 분해와 더불어 HCN이 생성되었는데 $40^{\cire}C$에서 생성률이 가장 높았으나 $5{\sim}10^{\circ}C$저온과 $60{\sim}70^{\circ}C$의 고온에서도 그 생성량은 높았다. 파쇄하여 $5^{\circ}C$$40^{\circ}C$ 에서 96시간 두면 CN생성량은 각각 $200{\mu}g/g$$780{\mu}g/g$이었다. 그러므로 채유전처리공정으로 분쇄할 경우는 반드시 emulsin의 불활성화 공정이 필요하며 이를 위하여는 IS분간 증자하는 것이 가장 좋았다. 볶음과정 중에도 상당량의 HCN이 생성되므로 압착법에 의한 채유도 증자가 볶음보다 바람직하고 이 경우 분쇄한 것과 하지 않은 것의 수율은 대등하였다.

Keywords