The Effect of Fat and Oil Differently Composed of ${\omega}3\;and\;{\omega}6$ Polyunsaturated Fatty Acids on Lipid Metabolism of Rats -Centered on Brain, Kidney, Testis and Serum Lipoprotein-

${\omega}-3$계와 ${\omega}-6$계 고도 불포화 지방산의 혼합 비율이 다른 유지가 흰쥐의 지질대사에 미치는 영향(I) -뇌, 신장, 고환 및 혈청 lipoprotein을 중심으로-

  • 강정옥 (동의대학교 식품영양학과)
  • Published : 1989.09.30

Abstract

This research was intended to know the influence of ${\omega}3\;and\;{\omega}6$ polyunsaturated fatty acids on rat's brain, kidney, testis tissues and composition of serum lipoprotein. Different kinds of diets containing perilla oil (PO) and red pepper oil (RPO) were administered to the rats: group 1, 10% PO; group 2, 7.5% PO and 2.5% RPO ; group 3, 5% PO and 5% RPO ; group 4, 2.5% PO and 7.5% RPO ; group 5, 10% RPO. The following are the results. 1. No significance of cholesterol concentration in brain was noticed among the groups, but group 5 was the highest and other groups tended to decrease. 2. As for concentration of triglyceride and phospholipid, the groups with more percentage of RPO increased gradually while those with more PO decreased by degrees. 3. No significance of cholesterol level in kidney was found among the groups. About triglyceride level, group 5 was the highest and it was relatively low in groups2, 3 and 4. group 5, however, was the lowest in phospholipid level. 4. As to cholesterol concentration in testis, groups 1 to 4 were low. About triglyceride level, group 1 increased while groups 2 to 4 decreased. 5. Concerning lipoprotein pattern in serum, HDL increased in groups 1 to 3, while LDL decreased gradually with the increase of perilla oil.

${\omega}3$계와 ${\omega}6$계 PUFA의 함유비율을 달리했을때 흰쥐장기의 지질대사 및 혈청 lipoprotein 조성에 미치는 영향을 알아보고자 실험한 결과를 요약하면 아래와 같다. 뇌 조직중의 총cholesterol농도는 전 식이군 간에 유의성은 없으나 ${\omega}6$계 linoleic acid 함유율이 높은 고추씨기름 10%단독 식이군에서 높은 함량을 보이는 반면 ${\omega}3$계 linolenic acid 함유율이 높은 들깨유 식이군 및 혼합 식이군에서 감소하는 경향을 보였다. 한편 중성지방 및 인지질 농도는 고추종자유 함유율이 높은 식이군에서 서서히 증가하지만 들깨유 함유량이 많아질수록 점차 감소하였다. 신장 조직중의 총cholesterol농도는 전 군간에 유의성이 없었으며, 중성지방 농도는 ${\omega}6$계 linoleic acid함유 비율이 높은 고추종자유 식이군이 가장 높았고 혼합 식이군에서 낮았다. 인지질 농도는 10% 고추종자유 식이군에서 현저히 낮았다. 고환 조직중의 총cholesterol농도는 혼합 식이군 및 들깨유 식이군에서 낮았으며, 중성지방 농도는 들깨유 식이군에서 상승하였고 혼합 식이군에서 감소하였다. 인지질 농도는 5군에서 낮았다. 혈청 lipoprotein pattern에서 HDL은 들깨유 함량이 많은 식이군(1,2,3군)에서 상승된 반면 고추씨기름 식이군에서는 가장 낮았으며, LDL은 들깨유 비율이 높아질수록 점차로 낮아졌다.

Keywords