인삼에서의 Polyamine 합성에 관련된 효소와 Polyamine 함량에 관한 연구

A Study of Polyamine Biosynthetic Enzymes and Content of Polyamine in Ginseng

  • 조병구 (한국인삼연초연구소) ;
  • 조영동 (연세대학교 이과대학 생화학과)
  • 발행 : 1989.06.01

초록

인삼에서의 polyamine의 함량과 그 합셩효소에 대해서 관찰하였다. 종자의 경우 주된 polyamine은 putrescine이며, 성장하면서 putrescine이 증가되고 있다. ADC는 putrescine의 증가와 같은 경향으로 활성도가 증가되고 있다. ADC는 활성도는 putrescine에 의해서는 별 영향을 안 받았으나, spermidine은 10%내외, spermine은 20% 정도의 inhibition을 받았다. 주로 많았으며, spermidine도 상당히 많았다. 오히려 putrescine이 상대적으로 적었다. 부위별로는 잎이 가장 많고 엽병, 뿌리 그리고 줄기 순으로 분포한다. ADC의 활성도 polyamine 함량과 같은 경향을 보인다.

The polyamine and its biosynthetic enzyme In ginseng has been studied , We have found that putrescine was a major polyamine in ginseng seedling. Putrescine was increased with growth stage , and ADC activity was also increased as putnescine content. But ODC activity was not shown. ADC activity was shown l0% inhibition by spermidine and 20% inhibition by spermine but not affected by putrescine. in contrast to seed, spermidine was a major polyamine in two year old ginseng. The abundance was decreased in order of leaf, petiole, root, and stem. ADC activity seemed to parallel with polyamine content.

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