Saponin and Ginsenoside Content in Korean Red Ginseng Products

고려홍삼 제품류의 사포닌 및 진세노사이드 함량

  • Published : 1989.12.01

Abstract

Red ginseng products manufactured by the Korea Ginseng and Tobacco Corporation were analyzed to determine the crude saponin , total saponin and ginsenoside contentents by gravimetry, spertrometry and HPLC, respectively, to see if effective quality control of the components in the products can be achieved. Medicinal powders, powders, tablets and capsules which were made from ginseng powder showed similarity in saponin content, the ratio of PD to PT saponin, and the ginsenoside content and composition, while extract powder, extract, extract tea, extract pills and tea, which were made of ginseng extract, showed difference in saponin content, ratio of PD to PT saponin, and the content and composition of ginsengside. It is, accordingly, believed that ginseng products which are uniform in contents and saponin composition can be produced by carrying out strict quality control throughout the processes of making raw red ginseng into final products.

한국담배인삼공사에서 제조된 홍삼제품류 9종에 대한 유효성분함량의 품질관리 연구 일환으로 조사포닌, vanillin-$H_2SO_4$ 비색법에 의한 총사포닌 및 HPLC에 의한 개별 ginsenoside의 함량을 조사하였다. 홍삼을 분말형태로 가공한 의료용분말, 삼분, 타브렛 및 캡슐제품은 사포닌함량, PD/PT 사포닌의 함유비율, ginsenoside의 함량과 조성패턴이 거의 유사하였다. 그러나 홍삼을 추출하여 그 농축물을 인스턴트 제품화시킨 정분, 삼정, 삼정차, 삼정환 및 삼차는 총사포닌함량뿐 아니라 PD/PT사포닌의 함유비율, ginsenoside의 함량과 조성패턴이 상이하였다. 따라서 홍삼제품류별로 사포닌함량과 패턴을 표준화시키고 원료삼으로부터 최종제품까지 제조과정별 품질관리를 수행함으로서 사포닌패턴과 함량이 균일한 제품생산이 가능할 것으로 믿어진다.

Keywords