Some Properties of Clostridium butyricum ID-113 Autolytic enzyme

Clostridium butyricum ID의 자가분해 효소

  • Kwag, Jong-Hui (Department of Microbiology, Research Labortories, Il-Dong Pharm. Co., Ltd.) ;
  • Lee, Se-Yong (Department of Agricultural Chemistry, Korea University) ;
  • Kim, Tre-Han (Department of Microbiology, Research Labortories, Il-Dong Pharm. Co., Ltd.) ;
  • Lee, Jung-Chi (Department of Microbiology, Research Labortories, Il-Dong Pharm. Co., Ltd.)
  • Published : 1989.02.01

Abstract

Cellular autolytic enzyme was isolated from the supernatant fluid of exponentially growing cuiture of Cl. butyricum ID-113. The autolysin was partially pruified by ammonium sulfate fractionation, chromatography on DEAE-Sephadex A-50 and gel filtration through Sephadex G-200. This autolytic enzyme lysed SDS-treated cell wall fractions of Cl. butyricum ID, but not whole cells at all. Its optimum pH and temperature were 5.0 and 37$^{\circ}C$, respectively. This enzyme was relatively stable at neutral pH, but sensitive to heat treatment. Enzyme activity was not influenced by the addition of various divalent cation, but inhibited by Cu$^{++}$.

자가분해 효소는 Cl. butyricum의 포자형성 배지에서 배양할 때 체외로 배출되어 배양액에도 존재하였다. 배양액으로부터 약 50배로 부분정제된 자가분해 효소를 사용하여 효소의 성질을 조사하였다. 자가분해 효소의 최적 pH와 온도는 각각 5.0과 37$^{\circ}C$였으며 중성 pH에서는 안정하나, 열에는 비교적 불안정하여 5$0^{\circ}C$에서 5분간 열처리한 후 효소활성의 70%가 소실되었다. 또한 Cu ion$^{++}$에 의해서 효소활성이 저하되었으나 그 밖의 금속이온에 의하여서는 큰 영향을 받지 않았다. 또한 자가분해 효소는 기질로서 영양세포에는 직접 활성을 나타내지 못하나, 세포벽 fraction에는 활성을 가지고 있었다.

Keywords